Těšínské Slezsko soutěží o prestižní titul Evropská destinace nejvyšší kvality

Těšínské Slezsko - Soutěž každoročně vyhlašuje Evropská komise a zdejší region o titul usiluje jako jediný na Moravě a ve Slezsku. Námětem letošního ročníku je Cestování bez bariér. Vítěz se bude moci prezentovat na mezinárodních veletrzích cestovního ruchu.

Nejvýchodnější kout republiky chce ukázat, že má turistům co nabídnout. Ať už jde o tradiční gorolské zvyky, jídla, nebo nádhernou přírodu. Nalákat chce nejen ty z Česka, ale hlavně ze zahraničí.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Právě tady teď hledají EDEN porotci. Nejde o bájnou rajskou zahradu, ale o titul soutěže o evropskou excelentní destinaci.

Porotce zaujaly hlavně dřevěné kostely v regionu. Jedním z nich je ten v Bystřici. I proto se Těšínské Slezsko dostalo až do finále soutěže.

Tam bude záležet i na tom, co region nabízí handicapovaným.

„Máme k dispozici speciální mapy pro nevidomé. Mají speciální funkci. Na mapě si turisté mohou ohmatat památky i města,“ uvedla Alena Kolčárková z Gorolského turistického informačního centra.

Slabozrací a nevidomí můžou v Těšínském Slezsku využít tři ze speciálních cyklotras. Ty vedou po méně frekventovaných silnicích, aby se cyklisté vyhnuli husté dopravě ve městě.

O titul s Těšínským Slezskem soupeří taky Orlické hory, Českosaské Švýcarsko, Krušné hory a Lipensko. Rozhodne se 23. května na slavnostním galavečeru v Mladé Boleslavi.