Začaly písemné maturity

Moravskoslezský kraj - Sto tisícům studentů dnes začala písemná část státních maturit. Kromě češtiny musí také absolvovat zkoušku z matematiky nebo cizího jazyka. Cermat, který všechny testy připravuje, čelil loni kritikám kvůli velké náročnosti i špatnému hodnocení. Letošní zkoušky mají proto řadu změn.

Už od páté třídy se Veronika Kubáčková účastnila každé matematické soutěže. Na vysvědčení měla vždy výbornou, teď své znalosti prověřila u maturity. „Ve škole jsme dělali asi jeden nebo dva testy, já myslím, že ta příprava stačila a není potřeba se připravovat víc. Věřím si,“ komentovala zkoušku maturantka Veronika Kubáčková.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Tady na gymnáziu v Ostravě-Hrabůvce letos maturuje osmdesát pět studentů. Matematiku si pro povinnou část zkoušky vybrala čtvrtina z nich.

Právě matematika loni dělala maturantům problémy. Na vyšší úroveň zkoušky, která byla náročnější, bylo podle studentů i učitelů málo času. Letos jsou proto testy jen se základní úrovní a k nim dal Cermat ještě čtvrthodinový bonus.

„Strategie řešení testů matematiky se ukázala v minulých letech jako velice důležitá, protože maturanti často řešili těžké otázky, které jim nešly a ztratili příliš mnoho času,“ informoval Petr Habáň, mluvčí společnosti Cermat.

Podle některých učitelů ale vyšší úroveň obtížnosti má u maturity své místo. Jen by potřebovala předělat. Základní úroveň je pro gymnázia prý zbytečně jednoduchá. Podle slov jednoho z pedagogů nemotivuje žáky k tomu, aby se nějak zvlášť připravovali na matematiku.

Maturity se ale do budoucna budou ještě měnit. Letošní podoba je podle ministerstva školství jen provizorní.

Změnou letos projdou i kritizované písemné práce z češtiny. Zatímco loni je opravovali odborníci, které si vybral Cermat, teď budou známky maturantům rozdávat jejich češtináři.