Festival Improcházka přiblíží fenomén divadelní improvizace už potřetí

Ostrava - Populární fenomén divadelní improvizace přináší festival Improcházka. Během jeho třetího ročníku se v Ostravě předvedou improvizátoři z celé České republiky. Přehlídku založil improvizační soubor Ostružiny, který svá představení pravidelně vyprodává.

Pantomima, veršování, zpívání nebo dabing - základem každé improvizace jsou improvizační kategorie. A neméně důležité je téma. Může jím být třeba hospodská rvačka.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Improvizace je projev z patra, bez přípravy, bez toho, aby hráči věděli, co je v představení čeká. Veškeré podněty přicházejí od diváků,“ uvedla hlavní trenérka souboru Ostružiny Jana Vozáriková.

„Myslím, že improvizace je velmi výrazné umění, byť nejde tak do hloubky jako třeba klasické divadlo, protože my na to nemáme čas. My tvoříme teď a tady a v tu chvíli musíme vytvořit děj, musíme ho dovést k vrcholu, musíme ho vypointovat a uzavřít pro diváka. A na to máme třeba pět minut,“ uvedl Vladislav Kos, předseda souboru Ostružiny.

S letošním ročníkem Improcházky divák zažije improvizační show na jazz renomovaných hudebníků v klubu Parník, večer dabingu kultovních filmových ukázek v Minikině nebo havířskou improvizaci v sugestivním prostoru Dolu Michal.

Na loňském ročníku sklidily obrovský úspěch právě historky z hornického prostředí. Proto ani letos tzv. „Vydolované příběhy“ nebudou chybět.

Soubor Ostružiny, který festival založil, má za sebou více než sto šedesát představení a desítky workshopů pro veřejnost. Mezi nimi i jeden mezinárodní, kdy hostili improvizátory ze šesti zemí Evropy.