ČT: Policie obvinila jednatele Likérky Drak Čanigu z krácení daní

Zlín - Kvůli krácení daně a znečištění čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem zlínská policie obvinila jednatele likérky Drak Pavla Čanigu. Hrozí mu až osmileté vězení. Chvalčovská likérka se do centra pozornosti dostala vloni na podzim, když se v jejích lahvích tuzemáku a vodky objevil jedovatý metanol. V souvislosti s touto aférou ale Čaniga obviněný není.

Chyba v daňovém přiznání se podle policistů prokazatelně objevila vloni v září. „Obviněný se přiznal ke spotřební dani z lihu ve výši 3,7 milionu korun, ačkoli si byl vědom, že jsou v daňovém přiznání uvedeny nepravdivé údaje. Podle kriminalistů měl přiznat minimálně dalších 2,7 milionu,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Podle informací České televize začalo s Likérkou Drak řízení o odnětí licence k provozování daňového skladu. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, ale v praxi to znamená, že likérka Drak nemůže vyrábět.

Krácení daně odhalili policisté, když likérku vyšetřovali kvůli úniku alkoholu do čistírny odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Zaměstnanci na pokyn jednatele vylili do veřejné kanalizace asi 32 tisíc litrů tekutin, v nichž bylo nejméně 9,5 tisíce litrů čistého etanolu. „Tento vylitý alkohol však byl v daňovém skladu likérky umístěn bez jakýchkoliv dokladů, žádnou evidencí neprošel,“ upřesnila Macalíková. Čanigovi hrozí vězení v rozmezí od dvou do osmi let.

Čaniga i jeho advokát Petr Dítě starší se k věci vyjádřit odmítli. Jednatel likérky zůstává na svobodě.

Čaniga byl poprvé obviněn už vloni a to z šíření toxického alkoholu, který má na svědomí čtyři desítky zmařených lidských životů. Obvinění ale bylo zhruba po měsíci zrušeno loni v listopadu.

Z daňových úniků navíc policie obvinila i samotnou likérku jako právnickou osobu. Likérce hrozí majetkové sankce.

Vylitím alkoholu do kanalizace navíc Čaniga ohrozil celý chod čističky odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Alkohol zničil veškeré bakterie zodpovědné za čištění vody a provozovatel tak chod zařízení musel obnovovat několik týdnů. „Když jste si k tomu čichli, byl to rum. Člověk by si řekl, že když se vody napije, tak se musí opít,“ popsal tehdy Jan Uruba, který pracuje v bystřické čističce jako obsluha. Provozovatel škodu vyčíslil nejméně na 148 tisíc korun.

Kriminalisté stíhají kvůli distribuci toxického alkoholu dalšího muže

Kromě něj kriminalisté v případu nově stíhají devětatřicetiletého muže ze severní Moravy, který se měl podílet na distribuci toxického alkoholu. Kvůli obecnému ohrožení už je stíháno sedm lidí, většinou ze severní Moravy. Všem hrozí až doživotí. Celkem je v metanolové kauze stíháno 32 lidí.

Zvrat nastal i u dvou hlavních obviněných - Tomáše Křepely a Rudolfa Fiana. Křepela od počátku svou vinu popírá, Fian se ale policii před časem přiznal a začal spolupracovat. Teď však svoje výpovědi popřel. Podle státního zástupce Romana Kafky si pravděpodobně uvědomil hrozbu přísného trestu a vysoké náhrady pro poškozené a pozůstalé. „Jeho současná změna postoje by ale neměla mít vliv. Jeho předchozí přiznání budou brána jako hodnověrná,“ myslí si dozorující státní zástupce Kafka. Na Fianova přiznání navíc navazovaly další výpovědi obviněných. Oba muži jsou ve vazbě. Kriminalisté by měli vyšetřování uzavřít do začátku července.