Převrácená loďka patřila vodákům, potvrdila policie. A ukončila pátrání

Strážnice (Hodonínsko) – Dva muži a šestiletá holčička se plavili v loďce, kterou hasiči našli převrácenou na břehu řeky Moravy v lokalitě Osypané břehy. Potvrdilo to policejní vyšetřování. Trojice zmizela ve středu, kdy sjížděla úsek mezi Rohatcem a Strážnicí. Před čtvrtou hodinou plošné pátrání policisté ukončili.

Na vodě celé dopoledne pátráli po zmizelých vodácích hasiči a policisté ve čtyřech člunech. Práci jim už od včerejšího večera ztěžoval vytrvalý déšť. „Po nočním dešti se průtok v řece zvýšil o třetinu a hladina šla o půl metru nahoru,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník. Hasiči kvůli počasí plošné pátrání před čtvrtou hodinou ukončili.

Velitel zásahu Petr Flašar hovoří o nálezu brašny (zdroj: ČT24)

Celý den zhruba dvacítka hasičů a policistů i přes nepřízeň počasí řeku a její břehy vytrvale prohledávala. Pomáhali jim také dobrovolníci, kteří situaci na řece monitorovali na raftech. Policisté byli i na mostě přes Moravu v Rohatci, z něhož sledovali plovoucí předměty v korytě. Dnešní akce ale nepřinesla žádné výsledky.

Při pročesání řeky a jejího okolí objevili hasiči a policisté už ve čtvrtek ve vodě převrácenou loďku. Teprve dnes potvrdili, že patřila trojici výletníků. Našli také dětskou vestu. Zmizelé muže s dítětem se ale najít nepodařilo, nepomohl ani vrtulník s termokamerou. „Uvítáme jakékoli svědectví lidí, kteří trojici ve středu dopoledne v člunu třeba jen zahlédli,“ doplnil Zámečník. Nejpravděpodobnější verzí je, že všichni utonuli.

Podle policejních potápěčů je voda v tomto stavu nebezpečná i pro profesionála. Pokud by se v ní převrátil člověk bez vesty, kvůli silnému proudu a nánosům kmenů pod vodou by měl hodně složitou situaci s vlastní záchranou.

Velitelé zásahu už informovali o pátrání rakouskou, slovenskou a maďarskou stranu. Existuje totiž možnost, že kvůli vysoké hladině a velké rychlosti průtoku vody se těla vodáků dostala přes hodonínský jez a řeka je odnesla za hranice.

Skupina vyrazila na prvomájový výlet

Šestiletá holčička se společně se svým tátou a jeho kamarádem vydala na prvomájový výlet. Trojice měla v plánu sjet řeku Moravu ze Strážnice do zhruba deset kilometrů vzdáleného Rohatce. Tok je v tomto úseku tvořený meandry a je tedy spíše klidný, bez nebezpečných splavů.

Otec i dcera, která měla brzy nastoupit do školy, pochází z nedaleké obce Petrov, jejich kamarád pak z blízkých Sudoměřic. Řeku Moravu by tedy měli velmi dobře znát. Otec holčičky je navíc zkušený rybář.

Když do smluveného cíle trojice nedoplula, jejich příbuzní se v 19:30 obrátili na policii, která vyhlásila pátrání. Policie již kontaktovala všechny známé pohřešovaných, navštívila hotely, restaurace a nemocnice na Hodonínsku, ale ani tam je nenašla. Na jejich mobilní telefony se nelze dovolat.

Vydáno pod