Operaci šedého zákalu podstoupí ročně 75 tisíc Čechů

Brno - Počet operací šedého zákalu v České republice stále roste. Zvyšuje se i podíl lidí, kteří jsou ochotni připlatit si za nadstandardní čočky. Týká se to až 60 procent všech pacientů, kteří operaci podstoupí.

Paní Martuškové z Brna se šedý zákal začal v posledních letech výrazně horšit, rozhodla se tedy pro operaci, nejdříve pravého a teď i levého oka.  „Na dálku jsem rozpoznala barvy oblečení, jestli je to muž nebo žena, ale rysy obličeje jsem nepoznala, ani své známé,“ popisuje přínaky nemoci Jana Martušková.

Operace trvá přibližně 10 až 15 minut - pacient je při vědomí a ze sálu může jít rovnou domů.

Pacientka Jana Martušková o operaci očí (zdroj: ČT24)

„Na začátku operace vstoupíme do oka, odtrhneme přední pouzdro čočky a metodou fakoemulzifikace, což je nízkofrekvenční ultrazvuk, rozbijeme tu čočku,“ popisuje zákrok lékařka Zuzana Hlinomazová.

Místo původní čočky přijde na stejné místo čočka umělá. Paní Martušková si vybrala takzvanou multifokální čočku, tedy takovou, která umožňuje dobře vidět na krátkou, střední i dlouhou vzdálenost. Hned po operaci si zlepšení zraku pochvaluje: „Vidím i to, co bych neměla vidět. Vidím perfektně!“

I když pacienti za takovou čočku zaplatí asi 25 tisíc korun, je jich čím dál více. „Pacienti mají v rámci svého zdravotního pojištění hrazenou monofokální čočku, což je čočka, kterou umějí koukat na jednu vzdálenost, tak potom ty další dvě musí mít doplněné brýlovou korekcí,“ upřesňuje doktorka Hlinomazová. 

Problém se šedým zákalem má podle odhadů v České republice půl milionu lidí. U starších 60 let onemocnění trápí dokonce každého druhého.

Vydáno pod