Manželé si odpykají za utýrání matky osm let

Olomouc - Za týrání bezmocné nemocné matky si manželé Zdeněk a Alena Hostašovi z Potštátu nedaleko Hranic odpykají ve vězení osm let. Za těžké ublížení na zdraví a týrání je odsoudil olomoucký krajský soud. Dvojice měla nemocnou ženu v péči, avšak nechala ji v nevytopené místnosti, v pokáleném oblečení a bez dostatku jídla a pití. Manželé přitom žili z jejího důchodu. Žena loni na jaře skončila v péči lékařů v kritickém stavu. I přes odbornou pomoc zemřela.

Spodní hranice trestní sazby a protialkoholní léčba

„Trest jsme uložili při samé spodní hranici trestní sazby v kombinaci s protialkoholní ústavní léčbou,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek. Dvojice se proti rozsudku odvolala, případ tak míří k vrchnímu soudu. Žalobkyně si ponechala lhůtu, původně žádala vyšší trest. „Nechali ji trpět v absolutně nevyhovujících životních podmínkách. V případě hospitalizace by přišli o jediný zdroj domácnosti - její důchod. Žena musela pociťovat mučivé a dlouhé útrapy,“ řekla státní zástupkyně.

Obhájci žádali mírnější trest, poukazovali na to, že ženě dvojice nechtěla záměrně ublížit. „Strašně mě to mrzí, neudělala jsem to v nějakém úmyslu. Když tam tak ležela týden, i přes její rezignaci jsem zavolala záchranku. Nemohla jsem se dívat na to, jak trpí,“ kála se před soudem Hostašová. Podle soudce však její lítost není nevěrohodná.

Dvaašedesátiletá žena po mozkové mrtvici bydlela pod jednou střechou se svým synem a snachou několik let, její stav se však zhoršoval. Podle obžaloby týrání začalo loni v lednu, soudce dobu týrání vymezil na nejméně tři týdny.

  • „Šlo jim o to, aby tam matka byla co nejdéle, aby měli příjem. Ostatní jim bylo lhostejné,“ řekl soudce.

Ženu zcela odkázanou na jejich pomoc nechávali pokálenou a pomočenou na lůžku, převlékali ji přitom pouze jednou týdně. Oblečení vrostlé do tkání z otevřených ran na jejím těle manželé Hostašovi podle obžaloby strhávali násilím. Ženě nedávali dost najíst ani napít a nedávali jí utišující léky. Žena ležela v nevytopené místnosti, když venku mrzlo.

„Spokojená, že žije se synem“

O špatné situaci věděly i sociální pracovnice. „Žena žila v takovém kamrlíku, kde měla kastrol na výkaly. Připadala mi však spokojená, že žije se synem a vnoučaty,“ vypověděla na policii jedna z nich, která situaci v rodině monitorovala od roku 2008. Připustila však, že podmínky v domě byly zoufalé a později byly v místnosti vytrhané parkety a na zemi štěrk.

Do péče lékařů se dostala žena v kritickém stavu až 17. března, pomoc jí nakonec zavolala snacha. Ženu převáželi záchranáři s křečovitým sevřením všech končetin, části oblečení měla vrostlé do odumřelé tkáně na těle. Byla dehydrovaná a podvyživená s příznaky otravy krve. Po celém těle měla rozsáhlé opruzeniny. V nemocnici zemřela o několik týdnů později.