V Kroměříži oslaví třicet let velkofilmu Amadeus. Premiéru bude mít „tajný“ dokument

Kroměříž - Třicet let uplyne letos od chvíle, kdy Miloš Forman na kroměřížském zámku natáčel oskarový snímek Amadeus. Kroměřížští si ho připomenou kulturním programem, na který by měli zavítat sami tvůrci. Součástí akce bude i oficiální premiéra tajného krátkého filmu z natáčení, který tehdy i přes přísná bezpečnostní opatření pořídil kroměřížský amatérský kameraman.

„Bylo mi líto, že Kroměříž nijak nepropaguje, že se na místním zámku točil takový velkofilm. Tak jsem si řekl, že bychom mohli zorganizovat akci věnovanou Mozartovi,“ popisuje ředitel kroměřížského kulturního střediska Jiří Králík, jak se zrodil nápad, uspořádat na konci června festival Vivat Amadeus. Ten nebude věnován pouze samotnému filmu, ale i salzburskému skladateli.

„Mozart pobýval v Olomouci a nejspíše navštívil i Kroměříž. Badatelům se nyní podařilo najít notový záznam skladby pro dva klavíry, kterou rozepsal právě Mozart. V červnu odehrajeme její premiéru,“ poodhalil Králík program, který doplní i olomoucká filharmonie se známějšími Mozartovými skladbami, jako je například Requiem.

Každý večer chce Králík také promítnout film. Tím finálním bude samotný Amadeus, na jehož projekci by měli být přítomni i slavní tvůrci. „Jsem v kontaktu s Milošem Formanem nebo představitelem Amadea Tomem Hulcem,“ dodal Králík.

Ukázka z tajného snímku z natáčení Amadea (zdroj: ČT24)

Promítat se bude čtyřminutový tajný snímek

Kroměříž ale zažije i jednu velmi zajímavou filmovou premiéru. Poprvé bude veřejně promítán čtyřminutový dokument, který tajně pořídil amatérský kroměřížský kameraman Ladislav Františ. Vzhledem k bezpečnostní situaci, která natáčení emigranta Formana provázela, to byl opravdu husarský kousek. Tento „film o filmu“ je tak jediným záznamem o natáčení Formanova štábu v Československu.

„Celou přípravu akce konzultuji s filmařem Janem Schmiedem, který byl asistentem režie Amadea. Když jsem se ho ptal, jestli neexistují nějaké fotky, říkal, že je to naprosto vyloučeno. Štáb nikomu nic nedovolil,“ vyzdvihl raritku Králík.

Ředitel kulturního střediska se však nenechal odradit a kontaktoval místní. Díky tomu spolek amatérských kameramanů sestříhaný záznam osmimilimetrové kamery znovuobjevil. 

Amatérský kameraman Ladislav Františ ukazuje, jak tajně točil Amadea (zdroj: ČT24)

Kameraman: Prostě jsem tam vešel a natočil to

A jak se to tehdy panu Františovi povedlo? „Ani jsem se nesnažil nějakým způsobem se tam oficiálně dostat. Bylo to spíš takové vtrhnutí. Řekl jsem si, že buď něco natočím nebo z toho nic nebude,“ popsal s odstupem třiceti let svou partyzánskou akci dnes jedenasedmdesátiletý Františ.

Do sálu kroměřížského zámku se s kamerou v ruce dostal zrovna ve chvíli, kdy si personál na placu vychutnával přestávku. „Ondříček kontroloval kameru, Forman pobíhal kolem, takže si mne nikdo ani moc nevšiml,“ vrátil se k situaci po letech amatérský kameraman, který si na svém výsledném díle nejvíce cení detailního záběru na odpočívajícího představitele hlavní postavy.

„Potom už ale končila přestávka a tak jsem radši sám odešel a točil ještě něco na chodbách zámku a v zahradě. Jinak by mě asi někdo stejně vyhodil,“ uzavřel svou historku Františ. Po sestříhání čtyřminutový snímek pustil kolegům v amatérském klubu a později se na něj na desítky let zapomnělo. Oficiálně tedy bude publiku představen až nyní.

Amadeus

  • film s životopisnými motivy hudebního skladatele W. A. Mozarta
  • premiéru měl v roce 1984
  • režisérem filmu byl český režisér Miloš Forman, který již tehdy působil v americké emigraci
  • hlavním kameramanem byl Miroslav Ondříček
  • film se natáčel na více místech v tehdejším Československu, mimo jiné v Kroměříži
  • snímek obdržel 8 Oscarů, 13 nominací na Oscara a dalších 32 ocenění včetně 4 Zlatých globů