Parkoviště u štramberského náměstí nebude

Štramberk - Podnikatelé ve Štramberku neprosadili stavbu parkoviště na tamním náměstí. Příliv turistů jim měl nahradit loňský pokles tržeb poté, co radní vykázali auta návštěvníků z centra. Proti parkovišti se ale postavila velká část obyvatel města. Radnice od svého záměru pravděpodobně ustoupí.

Měla to být náplast na stesky podnikatelů. Postavit se mělo dvacet sedm parkovacích stání místo bývalého hřiště u staré školy na náměstí. Jenže nebude. Padesát pět lidí v petici a také návštěvníci veřejného projednávání záměru stavby jsou proti.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle podnikatelů se po zavedení nového parkovacího systému snížila návštěvnost restaurací a atrakcí až o polovinu. Radnice jako vstřícný krok nechala zpracovat plánek nového parkoviště. Po tlaku obyvatel z nápadu couvá.

„Pokud chceme najít rovnováhu, tak nemůžeme udělat řešení, které by jedné skupině obyvatel úplně nevyhovovalo,“ uvedl Tomáš Harabiš, provozovatel hradu Trúba.

Odpor proti parkovišti je jedním z projevů dlouhodobě napjatého vztahu mezi místními lidmi a podnikateli. Zatímco obyvatelé si přejí ve městě spíše klid a málo turistů, podnikatelé na nich chtějí přirozeně vydělat.

Pavel Šmíra provozuje ve Štramberku nejvíce restaurací, hotelů či atrakcí. Má za to, že Štramberk se bez podnikatelů neobejde. „Místní si musí uvědomit, že žijou v Moravském Betlémě a je s tím samozřejmě spojená vyšší návštěvnost,“ uvedl Pavel Šmíra, podnikatel.

Místní ale nesouhlasí, podle slov jednoho z nich podnikání obyvatelům nic nepřináší.

Krok, na kterém se všichni zatím shodnou, je stavba třetího odstavené parkoviště na okraji Štramberku. Potřebných deset milionů korun ale radnice zatím nemá. Termín zahájení prací je prozatím v nedohlednu.