AVÍZO: Program na zámku v Mníšku v následujících dnech

Zámek v Mníšku pod Brdy v sobotu a neděli 4. a 5. května nabídne pro rodiny s dětmi oblíbené Pohádkové prohlídky. Na nich se děti promění v detektivy a dostanou důležitý úkol. Vypátrat v každé místnosti jednu ukrytou českou pohádku. Při tom se budou procházet reprezentačními místnostmi zámku. Jídelnami, salóny, kaplí nebo knihovnou. O státním svátku, ve středu 8. května a dále o víkendu 11. a 12. května pak zámek nabídne prohlídku Co si žáby povídaly.

Nová prohlídka pro rodiny s dětmi na zámku Mníšku pod Brdy aneb Co si žáby vyprávěly…

Od května rozšířil zámek Mníšek pod Brdy svou nabídku prohlídek určených pro děti od 3 do 9 let. Co si žáby vyprávěly je nová zábavná prohlídka pro děti, která jim poodhalí život rodiny Kastů, jejich dětí i vnoučat. Bohatě vybavené pokojíčky skrývají mnoho zajímavého.

Z parku v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Víte, jak vypadá domeček pro žábu? Na jeden takový se přijďte podívat. Malí zámečtí šlechtici, kteří tu dováděli před sto lety, měli ve svém dětském pokojíčku zelený žabičkovský domeček. Uvnitř se zabydlela rosnička, která uměla předvídat počasí. A jak o tom počasí dětem vlastně pověděla? Měla v domečku schůdky. A když cítila, že bude venku hezky, teplo a slunečno, vystoupala po schůdkách vzhůru. Když mělo být škaredě, zima a deštivo, zůstala sedět dole pod schody. Děti pak věděly, jestli mohou vyrazit ven, do parku či do lesa, vyvádět skopičiny.

V dětském pokojíčku je vůbec spousta dalších zajímavých věcí a hraček. Žehlička na šaty pro panenky, hra Dostihy a sázky s malými koníčky, model venkovské školní třídy nebo domeček na hraní, ve kterém se dalo doopravdy rozsvítit.

„Kromě dětského pokojíčku zavítají děti s rodiči v rámci této nové prohlídky také do ložnic a koupelen nebo pokojíčku s kolébkou pro miminko,“ doplňuje průvodkyně Růžena Langerová. „Celkem je čeká šest místností. Jsou bohatě zařízené a na svou dobu vybavené poměrně moderními technickými vymoženostmi. Pro dnešní děti bude jistě velké dobrodružství objevit v pokojích starý telefon, gramofon nebo rádio z doby před 90 lety,“ dodává.

„Po prohlídce interiérů zveme ještě všechny malé i velké návštěvníky do bájného světa v našem Kouzelném sklepení,“ připojuje se k pozvání průvodkyně Anna Čelouchová. „Čeká nás sestup po točitém schodišti a seznámení s pohádkovými bytostmi. Některé pobývaly na zámku, některé jsou z podzámčí. Těší se na vás princezna Růženka, vodník s vílou, čertík Brdík a mnoho dalších,“ upřesňuje.

Prohlídky pro děti trvají 35-40 minut a je nutno se na ně rezervovat na tel. č. 318 590 261.

Prohlídky zvané Cesta za pohádkou probíhají v sobotu a neděli 4. a 5. května od 11.45, 12.45, 13.45, 14.45 a 15.55 hodin.

Prohlídky Co si žáby vyprávěly ve středu 8. května a v sobotu a neděli 11. a 12. května začínají v 11.30, 12.45, 13.45, 14.45 a 15.45 hodin.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy