O prohlídku brněnského studia ČT byl mimořádný zájem

Brno - Dlouhou řadu sahající od vchodu sídla brněnského studia ČT v Jezuitské ulici až na Jakubské náměstí si museli vystát zájemci o prohlídku u příležitosti dne otevřených dveří. Za branami budovy Typos návštěvníky čekali oblíbení moderátoři, ale také spousta atrakcí. Děti si například v maskérně mohly nechat nalíčit „modráka“ a ve studiích si vyzkoušely práci s kamerou.

Zájemci o prohlídku vstupovali do budovy po malých skupinkách, každá z nich dostala průvodce, který je provedl po jednotlivých pracovištích. „V jednu chvíli máme ve studiu asi patnáct těchto skupinek. Více by se sem už zřejmě nevešlo,“ omlouvala dlouhé čekání mluvčí studia Hana Orošová.

Koho však fronta neodradila, směl se podívat do míst, kam se běžně jen tak někdo nedostane. První kroky návštěvníků vedly do kostymérny a maskérny, kde si děti (a nejen ony) mohly nechat od šikovných vizážistek nalíčit třeba modřinu nebo šrám. „Ale umíme i princezny,“ chlubila se jedna z maskérek a lákala k usazení do křesla další ostýchavé děti. „Princeznu? Proboha, jen to né!“ dostalo se jí odpovědi od drobné holčičky.

  • Den otevřených dveří v brněnském studiu ČT zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4635/463468.jpg
  • Den otevřených dveří v brněnském studiu ČT zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4635/463471.jpg
  • Den otevřených dveří v brněnském studiu ČT zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4635/463470.jpg
  • Den otevřených dveří v brněnském studiu ČT zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/47/4635/463473.jpg

Pány zase potěšila prohlídka technických pracovišť s odborným výkladem. Kdo chtěl, mohl si sám vyzkoušet například práci s kamerou a jinou televizní technikou. „Asi největší zájem je o techniku, ale návštěvníky zajímají také dekorace ve studiích a jsou rádi, že se mohou potkat s lidmi, které znají z televizní obrazovky,“ konstatovala Hana Orošová.

Návštěvníci poznávali známé tváře

„Lidé se většinou diví, jak jsme ve skutečnosti malí a drobní. Je asi pravda, že televizní kamery přidávají pět až deset kilo,“ řekla moderátorka pořadu Sama doma Soňa Šuláková. „Mně pár lidí řeklo, že v televizi vypadám o dost líp. Někteří jsou opravdu moc milí,“ smál se Aleš Zbořil z AZ-kvízu.

Na co se návštěvníci nejčasěji ptali moderátorů? (zdroj: ČT24)

Moderátory Dobrého rána překvapilo, kolik lidí se vyptávalo na kuchařský pult, na kterém se ve studiu pravidelně připravují dobroty. „Nečekala jsem, že zrovna kuchařský pult vzbudí tolik zájmu,“ divila se Lenny Trčková.

Den otevřených dveří se v České televizi uskutečnil naposledy před třemi lety. „Dříve býval pravidelně každé dva roky. Možná i to je důvodem, že se dnes přišlo podívat mnohem více lidí než v minulosti,“ mínila Hana Orošová.