Předpremiéra pohádky Kovář z Podlesí bude v rožnovském skanzenu

Rožnov pod Radhoštěm – Jako první uvidí pohádku Kovář z Podlesí v předpremiéře návštěvníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Příběh napsal a režíroval Pavel Göbl, v titulní roli kováře se představí Bolek Polívka. Původně mělo jít o studiovou pohádku, nakonec se ale z námětu vyvinul film pro kina. Do těch film vstoupí 16. května. Koproducentem snímku je Česká televize.

Rožnovská předpremiéra se uskuteční 8. května v šest hodin večer v prostorách Janíkovy stodoly, v osm hodin pak bude následovat ještě jedno promítání. „Vstup na akci je zdarma, s ohledem na kapacitu sálu je ale nutné místenky rezervovat předem na jméno. Maximální počet na osobu jsou čtyři kusy,“ upřesňuje Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Účast na předpremiéře přislíbili režisér, kameraman i někteří herci.

V Rožnově vzniká nová pohádka s Boleslavem Polívkou (zdroj: ČT24)

„Hlavním tématem Kováře z Podlesí je pohádkový souboj dobra se zlem, snaha o získání pravé lásky a objevování hodnot opravdového přátelství. V pohádce hrají kromě herců i klasické loutky a 3D počítačovou animací zpracovaný drak,“ přibližuje Petra Zbranková z Valašského muzea v přírodě. Děj se odehrává v městečku stiženém kletbou. Zlomit ji může jen kovářův synovec Toník, a to tím, že zbaví kraj zlých bab, ve které se kdysi proměnily dobré víly. Současně musí Podlesí zbavit i draka.

Toník je sirotek, který vyrůstá u svérázného strýce kováře. A protože je strýc jednak válečný invalida a jednak trošku lenoch, proměnil Toník jeho kovárnu v dílnu plnou vynálezů, které mají strýčkovi usnadnit život. K obsluze různých strojků, strojů a čarovných mašinek přitom vycvičil dva hlodavce – křečka a veverku.

Kulisy i rekvizity jsou stylizovány do magického výtvarného stylu Františka A. Skály (syna výtvarníka Františka Skály), originální dobové kostýmy jsou dílem kostýmní výtvarnice Ivany Brádkové, za kameru se postavil Richard Špůr.

Většina záběrů se natáčela právě ve Valašském skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Filmaři ale navštívili také v jeskyních u České Lípy v okolí Prahy.

Roli starosty ztvárnil Josef Somr a postavu draka namluvil Vratislav Brabenec, člen legendárních The Plastic People of the Universe, který vystoupí i v roli hostinského. V pohádce dále hrají Bára Seidlová, Milan Markovič, Jiří Pecha, Ivana Uhlířová a Božidara Turzanovová. Ve tři zlé víly se proměnily Ivana Chýlková, Szidi Tobias a Iveta Dušková. Autory hudby a textu titulní písně Čočka a hrách jsou Peter Binder a Robert Nebřenský, leadeři skupiny Vltava.