Jurečka získal pro české judo další bronz na Grand Slamu v Baku

Baku - Český judista Alexander Jurečka vybojoval bronzovou medaili na grandslamovém turnaji v Baku ve váze do 90 kilogramů. Devátý muž z nedávného mistrovství Evropy tak napodobil sobotní úspěch kolegy z reprezentace Pavla Petřikova a zároveň navázal na třetí místo z poslední Grand Prix v tureckém Samsunu. Posune se tak do první patnáctky světového žebříčku a zajistil si účast na turnaji Masters.

Dvaadvacetiletý Jurečka v prvním kole porazil domácího Saina Mammadova před časovým limitem. Ve druhém souboji se utkal s bývalým trojnásobným mistrem Evropy Valentynem Grekovem z Ukrajiny, který využil své zkušenosti a poslal Jurečku do oprav. V nich český judista nejprve „upáčil“ Ázerbájdžánce Šachmada Magomedova a v boji o bronz se utkal s jeho jmenovcem Kamilem Magomedovem z Ruska. Po nevýrazném začátku předvedl dvě vydařené techniky a zvítězil.

„Mám ohromnou radost. Z boje o bronz jsem měl obavy, vůbec se mi do utkání nechtělo. Z Magomedova jsem měl respekt, pak jsem se ale zdravě nahecoval a řekl si, že mu ten bronz nedám zadarmo a utkání se odeperu se ctí,“ řekl Jurečka, který prý za nahecování vděčí svému trenérovi Marcelovi Frenštátskému.

Vedle Jurečky dnes zápasili také Jaromír Ježek a Jaromír Musil v kategorii do 81 kilogramů. Zatímco Ježek hned na úvod nestačil na bronzového Rusa Alana Chubecova, Musil porazil před časovým limitem Moldavana Valeria Chisku, zápasícího pod barvami Spojených arabských emirátů. Ve druhém kole ale nestačil na Levana Ciklauriho z Gruzie, který nakonec získal zlatou medaili.