Restauraci na Pustevnách hrozilo zřícení, teď má nové trámy

Pustevny - Památkově chráněnou restauraci Libušín na beskydských Pustevnách se podařilo na poslední chvíli zachránit. Po letošní zimě hrozilo vzácné stavbě zřícení. Drsné počasí poškodilo i vedlejší hotel Maměnka, vystavěný v podobném stylu.

Horské podnebí historické domy stále ničí. Kvůli shnilé fasádě popraskaly spoje mezi trámy v restauraci Libušín. Zdi s freskami od Mikoláše Alše se naklonily a strop tak musely podepřít provizorní sloupy. Když přišlo lepší počasí, nastoupili tesaři. Ti byli kvůli špatnému stavu nuceni vytáhnout původní sto let staré trámy a nahradit je novými. Řemeslníci teď staví repliku původního ochozu.

Horské chaty Libušín a Maměnku postavil slovenský architekt Dušan Jurkovič ve stylu lidové secese s valašskými prvky. Během druhé světové války je poničili členové Hitlerjugend, za socialismu zase hospodaření Valašských hotelů a restaurací. První demolici zabránil na sklonku svého života těsně po válce samotný Jurkovič, té druhé pak rekonstrukce v devadesátých letech.

Kromě mimořádné rekonstrukce Libušína opravují rožnovští muzejníci ještě druhý Jurkovičův skvost na Pustevnách - sousední hotel Maměnka. Zděné příčky v pokojích dřevostavby zde totiž praskají. Celkem budou opravy stát přes 1,5 milionu korun a mají být hotovy do poloviny května. Do Maměnky ale první hosté přijedou už příští týden.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod