O cyrilometodějskou tematiku je zájem. Díky výročí přibývá soch věrozvěstů

Jižní Morava - Oslavy 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu se blíží a zájem o symboly Cyrila a Metoděje prudce roste. Přesně za měsíc bude sousoší obou bratrů zdobit okolí brněnského biskupství. Další pískovcová socha soluňských bratrů vyroste na kopci Náklo u Ratíškovic na Hodonínsku.

Brněnské biskupství se připojilo k připravovaným oslavám 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje a přesně za měsíc odhalí u katedrály sv. Petra a Pavla sousoší věrozvěstů. Moderně pojatá skulptura je dílem dvojice autorů: Vladimíra Matouška a Radima Horáka. „Nechtěl jsem dělat jen dvě postavy vedle sebe. Oba bratři se nesčetněkrát rozešli a opět sešli. Tento moment zachycuje jejich opětovné setkání,“ popisuje své dílo, na kterém si oba věrozvěstové hledí do tváře, sochař Matoušek.

Pokorná minimalistická socha obstála v konkurenci téměř třicítky návrhů. Porota navíc hodnotila, zda bude moderní sousoší ladit se stávající sochou svatých Petra a Pavla, která už na Petrově stojí. Sochařské dílo nemá detailně zobrazovat podobu obou věrozvěstů, ta ostatně není přesně známá. Hlavní je podle autorů sochy symbol patriaršího (lotrinského) kříže. Světlo, které má v noci ze sochy vycházet, symbolizuje vnitřní světlo a sílu obou myslitelů.

Sousoší bude viditelné z více stran, autorská dvojice tedy pracovala se zadáním, že dílo musí být zajímavé z různých úhlů pohledu. Brněnské biskupství vypsalo na sochu veřejnou sbírku.

Věrozvěstové ve společnosti franského kupce Sáma

Také v Ratíškovicích na Hodonínsku na sousoší věrozvěstů teprve čekají. Dílo má zdobit tamní kopec Náklo. Podle některých teorií je totiž právě tento vrch dřívějším centrem Velkomoravské říše. Popularizátorem této myšlenky je například Jan Galatík, který pomocí tzv. letecké archeologie stanovil za centrum říše Náklo, kde měl sídlit i bájný Veligrad. Vrchol asi 260 metrů vysokého kopce už nyní zdobí pískovcová socha sedícího franského kupce Sáma a liliový kříž. Pro sochu soluňských bratrů se obec rozhodla i proto, že věrozvěstům je zasvěcen místní kostel.

Na skulptuře Cyrila a Metoděje pracuje kamenosochař Marcel Stoklasa z Nečtin u Plzně. Umělecké ztvárnění Cyrila a Metoděje od manželů Stoklasových totiž uspělo ve výtvarné soutěži mezi šesti dalšími návrhy. Materiálem bude božanovský pískovec. „Je sice tvrdší a zrnitější, ale vyhovuje mi nejlépe,“ vysvětluje Stoklasa. Součástí více než dvoumetrové sochy je také 45 centimetrů vysoký podstavec. Pětitunové dílo musí sochař osadit do konce června.

Marcel Stoklasa chystá sochu pro Ratíškovice (zdroj: ČT24)

Společenská hra i divadelní představení: Cyril s Metodějem lákají

K 1150. výročí příchodu bratrů na Moravu vychází i společenská desková hra pro dva až šest hráčů. Ti začínají příběh v Soluni a během hry projdou deset mezníků života soluňských bratrů.

Společenská hra Po stopách Cyrila a Metoděje
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Divadelní inscenace Cyril a Metoděj aneb Dobrodružství písma má v Městském divadle Brno premiéru 22. června. Příběh o lásce, víře i naději kombinuje činohru a balet. Dějově se přitom soustředí na posledních šest let života obou bratrů. „Na pozadí cesty Cyrila a Metoděje stojí dramatický příběh starých Slovanů,“ připomíná historické souvislosti režisér představení Stano Slovák. Náklady na inscenaci se vyšplhaly na milion a půl.

Některá vinařství připravila k významnému jubileu i speciální edice bílého a červeného vína, které je stáčeno do lahví s portréty obou bratrů.

Další akce k letošnímu výročí

K letošnímu významnému výročí připravilo Moravské zemské muzeum výstavu, která návštěvníky seznamuje s odkazem obou soluňských bratrů. K vidění je do konce září v brněnském Paláci šlechtičen.

Česká televize je koproducentem výpravného historického docu-dramatu, které ve čtyřech dílech přibližuje životní osudy obou bratří. První díl se na obrazovky dostane přesně 5. července.

Velké oslavy připravuje mikulčický památník. Od 24. do 26. května se zde koná festival setkání kultur, který zve na řadu koncertů, výstav i duchovních setkání a mší. Organizátoři očekávají osm až dvanáct tisíc návštěvníků.

Vydáno pod