Nejmladší dítě s transplantovanými játry vede plnohodnotný život

Ostrava - Potvrzení verdiktu, že je vše v pořádku, slyšeli poprvé po pěti měsících od operace rodiče nejmladšího dítěte s transplantovanými játry. Dnes desetiměsíční René Hartoš se vyvíjí stejně jako jeho vrstevníci, nemá žádnou speciální dietu. Pohybově je na tom dokonce lépe, než některé stejně staré zdravé děti.

Tátovu náruč si za svůj krátký život malý René zatím moc neužil. Od loňského srpna, kdy lékaři zjistili, že mu nefungují žlučové cesty a bude nutná transplantace jater, zná hlavně nemocniční postýlku. Vhodného dárce se ale podařilo najít až v polovině listopadu.

Reportáž Ivy Piskalové (zdroj: ČT24)

Vánoce už ale prožil René s maminkou v nemocnici a domů, kde na ně s tatínkem netrpělivě čekala i školačka Anetka, je lékaři pustili teprve před pár dny.

Velkou podporu měla Marcela Hartošová u Daniely Senzové. Její syn František dostal nová játra v deseti měsících. Tehdy nevážil ani pět kilo a doposud je to nejméně vážící dítě, kterému lékaři u nás provedli transplantaci.

„U Františka je po 6 letech všechno v pořádku, užívá imunosupresi, užívá léky na podporu funkce jater a děláme s ním všechno, co uznáme za vhodné, co je příjemné jemu i nám,“ uvedla Františkova maminka Daniela Senzová.

Lékaři v pražském IKEMu loni provedli osmdesát tři transplantací jater u dospělých lidí. Životně důležitý orgán vyměnili jedenácti dětem.

Vydáno pod