Na stavbě nové nákupní galerie v Olomouci dnes cvičili hasiči

Olomoucký kraj - Netradiční cvičení museli dnes absolvovat hasiči z Olomouckého kraje. Na stavbě nákupní galerie Šantovka v Olomouci trénovali záchranu zraněné osoby, která spadla do hluboké šachty. V prostorách nového obchodního centra budou všichni hasiči s lezeckou specializací cvičit ještě dva dny.

Jako ve zříceném domě si dnes měli připadat hasiči ze speciální lezecké jednotky. Čtrnáct z nich trénovalo záchranu zraněné dívky z útrob rozestavěného nákupního centra.

Podobné zásahy jsou pro lezeckou skupinu raritou. Přesto musí být v pohotovosti.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Lezci z hasičského záchranného sboru zasahují nejčastěji na severu kraje při nehodách na skalách nebo na lanovkách.

Podobné nácviky pořádají lezci každý měsíc buď na trenažéru, na skalách, ale i v objektech podobných tomu dnešnímu. Naposledy v nové výškové budově na Třídě Kosmonautů v Olomouci.

„Tyto objekty využíváme i z toho důvodu, že před jejich kolaudací si je musí hasiči projít. Objekty jsou napojeny na pulty centrální ochrany a hasiči potřebují objekty znát pro případ, že by se tam stala nějaká událost,“ uvedla Vladimíra Hacsiková, mluvčí, HZS Olomouckého kraje.

Trénovat na staveništi budou hasiči v úterý a ve středu. Zúčastní se ho všichni s lezeckou specializací. Na každodenní směně totiž slouží pět až šest lezců.

Vydáno pod