Hnutí DUHA má nejpodrobnější informace o rysech v oblasti Beskyd

Beskydy - Kde se rysové v Beskydech pohybují, kde je jejich revír, kolik jich je a kde na ně číhá nebezpečí třeba v podobě srážky s autem, to jsou informace o rysech, které teď má Hnutí DUHA. To se jejich pohybem v Beskydech a Javornících dlouhodobě zabývá.

Fotopast zachytila rysa v Beskydech i loni v létě. Podobná videa i fotografie teď mohou lidé na internetu vidět na speciálním online mapovém portálu velkých šelem. Hnutí DUHA ho zpřístupnila před dvěma týdny a shromažďuje na stránkách informace ze stopování rysů a jejich monitoringu pomocí speciálních automatických kamer. Z mapy je tak jasné, kde se šelmy pohybují a jak velká jsou jejich teritoria. 

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Množství informací, které získáváme, je násobně větší. Víme asi nejvíc v historii o výskytu rysů, protože možnost rozlišovat jednotlivé rysy, stanovit zhruba jejich domovské okrsky nebo revíry, to se povedlo v Beskydech vůbec poprvé,“ uvedl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

V Beskydech a Javorníkách se teď podle všeho pohybuje asi deset rysů. Ochránci poznají každého z nich podle skvrnitosti. A dokonce už je mají i pojmenované.  

Fotopasti připevňují zaměstnanci Hnutí DUHA a dobrovolníci převážně do těch částí lesů, které jsou pro člověka těžko dostupné. Tam se většinou totiž rysové vyskytují. V noci už je ale lidé viděli i u rodinných domků.

Kromě rysů sledují ochránci také pohyb vlků nebo medvědů. Ty letos ale ještě na území Beskyd nezaznamenali.