Teplice zaskočily Olomouc a po výhře 2:0 opustily předposlední místo

Olomouc - Fotbalisté Teplic v dohrávce 26. kola zvítězili v Olomouci 2:0 a posunuli se na nesestupové čtrnácté místo s dvoubodovým náskokem na Hradec Králové. O premiérové venkovní výhře Severočechů v sezoně rozhodli v druhém poločase Bosňan Aidin Mahmutovič a Milan Matula. Hanáci doma Teplicím podlehli poprvé od srpna 2003, pošesté za sebou v lize nevyhráli a zůstali čtvrtí.

Oběma týmům se v posledních zápasech nedařilo, na což trenéři zareagovali změnami v základních sestavách. Pouze na lavičkách náhradníků tak zůstali například nejlepší střelec Olomouce Ordoš nebo hostující záložník Vachoušek.

Na Andrově stadionu se do první šance dostali domácí, když v osmé minutě Hořava povedenou ranou jen těsně minul branku. O chvíli později po rohovém kopu zakončil olomoucký Šindelář, ale i jeho hlavička o zem zamířila nad břevno. Ze standardní situace zahrozily v sedmadvacáté minutě také Teplice a hlavičkující Jablonský jen těsně minul levou tyč. 

Sigma mohla poprvé inkasovat deset minut před koncem prvního poločasu. Po odraženém rohu se před šestnáctkou dostal k míči Chovanec, který vystřídal zraněného Vondráška, a volejem trefil břevno Zlámalovy branky.

Domácí začali lépe i po změně stran, ale s Navrátilovým pokusem si Grigar poradil. Teplický gólman pak nemusel zasahovat při nepřesné střele Pospíšila, který po hodině hry ze slibné pozice mířil jen doprostřed branky.

Teplice byly pod mírným tlakem, ale už o minutu později se dostaly do vedení. Po Doležalově ztrátě míče na polovině hřiště utekl domácí obraně po pravé straně Podaný a přesnou přihrávkou vybídl ke skórování Mahmutoviče. Nejlepší střelec hostů bez problémů zakončil do odkryté branky a prosadil se podesáté v sezoně.

Roman Pivarník:

„Začali jsme aktivně, hned tam byla šance Hořavy a pak hlavička Šindeláře po standardce. Aktivita byla dobrá, i když soupeř postavil hodně defenzivních hráčů, snažil se k nám přistupovat a nedával nám dost prostoru.“

Olomouc inkasovaná branka zaskočila a se soupeřem si rázem nevěděla rady. V 72. minutě navíc navýšil vedení Teplic Matula, když se nejlépe zorientoval v pokutovém území a vypálil tvrdou střelu do horního růžku.

Severočeši si v závěru náskok bez větších problémů pohlídali, Mahmutoviče ještě navíc ve vyložené šanci vychytal Zlámal. Teplice tak přerušily sérii 15 venkovních zápasů bez výhry a plného bodového zisku se na soupeřově hřišti dočkaly poprvé od loňského dubna.

Zdeněk Sčasný, trenér vítězných Teplic, si po zápas uvědomal důležitost vstupu do utkání. V něm Sigma jeho tým zatlačila a měla i několik slibných příležitostí, které však gólem neskončily. „V úvodu nás Sigma zaskočila, ale přežili jsme to. Chtěli jsme hlavně nenechat hrát její tříčlennou zálohu,“ konstatoval kouč Severočechů. „Po úvodní trefě jsme měli možnost hrát na brejky. Věděli jsme, že Sigma už pět zápasů nevyhrála, takže jsme šanci měli. Proti týmům, které hrají fotbal, se nám navíc docela dařilo,“ dodal Ščasný, jenž považoval výhru Teplic za zaslouženou.

Sigma Olomouc - FK Teplice 0:2 (0:0)

Branky: 61. Mahmutovič, 72. Matula. Rozhodčí: Jílek - Mencl, Dobrovolný. ŽK: Vepřek, Dreksa, Varadi - Jablonský, Rosa, Jindráček. Diváci: 3 646. 

Olomouc: Zlámal - Vepřek, Dreksa, Šindelář, Koutný (69. Varadi) - Hořava, Pospíšil (76. Ordoš), Plšek - Schulmeister (59. Petr), Navrátil - Doležal. Trenér: Pivarník.

Teplice: Grigar - Vondrášek (14. Chovanec), Kaufman, Jablonský, Rosa - Litsingi, Matula, Čajič (63. Vachoušek), Podaný - Jindráček (89. Lüftner), Mahmutovič. Trenér: Ščasný.