Muž, který si údajně objednal vraždu, stane opět před soudem. Už po sedmé

Brno - Zlínský podnikatel Marek Lehký byl zavražděn v roce 1995. Jeho tělo roztrhala nastražená výbušnina. Vraždu si údajně objednala dvojice Milan Šišma a Jiří Večeř. Samotnou trhavinu měl ale připravit a nastražit Jan Marcinek. Krajský soud v Brně už trojici podezřelých šestkrát osvobodil, jeho verdikt v případě Marcinka i Šišmy potvrdil také Vrchní soud v Olomouci. Pouze Jiřího Večeře poslal zpátky před brněnský krajský soud. Proces s ním dnes opět začíná.

Hned na začátku ale právní zástupce Večeře soud upozornil, že podal ústavní návrh na přezkoumání složení soudního senátu, který se během rozhodování o vině jeho klienta několikrát obměnil. „Na Ústavní soud jsme se obrátili proto, že Vrchní soud v Olomouci si neustále vynucuje, aby soud prvního stupně rozhodl podle jejich názoru,“ míní obhájce Jiří Machourek. Čekání na ústavní verdikt přitom může trvat i rok.

„Vzhledem k tomu, že Ústavní soud už jednou rozhodl o tom, že takováto stížnost byla oprávněná, tak pro jistotu vyčkáme rozhodnutí, abychom to dlouhé dokazování, které jsme vedli, nemuseli vést znovu a marně,“ vysvětlil své rozhodnutí soudce Michael Vrtek.

Ačkoliv brněnský krajský soud trojici opakovaně zprostil obžaloby, Vrchní soud v Olomouci jeho verdikt vždy zrušil. Letos v březnu ale milost Jana Marcinka i Milana Šišmy potvrdil, a to pro nedostatek důkazů. Poslední z trojice však musí po sedmé zpátky ke krajskému soudu.

Narozdíl od ostatních se Jiří Večeř přiznal. Teď je souzen sám

Klíčovou výpovědí bylo přiznání obžalovaného Jiřího Večeře, který byl vyslýchán celkem devětkrát. Večeř se sice v roce 1999 ke svému podílu na vraždě Lehkého doznal, svou výpověď ale následně popřel. Marcinek i Šišma svoji vinu odmítali vždy.

Zlínský podnikatel Marel Lehký zemřel 30. března 1995 v Kvasicích na Kroměřížsku. Pod jeho auto někdo nastražil výbušninu. Lehký totiž údajně obchodoval s lehkými topnými oleji. Sám měl vystupovat v pozici tzv. bílého koně. Odmítal se však s Milanem Šišmou rozdělit o peníze, přitom mu dlužil asi čtyřicet milionů korun. Šišma se tedy rozhodl svého „koně“ odstranit. Pomáhat mu v tom měl Jiří Večeř, který v roli prostředníka oslovil Jana Marcinka. Nájemnou vraždu si u něj objednal za půl milionu korun. Soudní proces s trojicí obžalovaných začal poprvé v listopadu 2004.

V roce 2001 byli Večeř i Šišma odsouzeni k mnohaletému vězení. Měli se totiž podílet na vraždě jiného podnikatele, Lubomíra Holého.