Lidé mapují černé skládky. Obce je pak rychleji odstraní

Jižní Morava - V boji s černými skládkami pomáhá přírodě i obcím ekologický projekt ZmapujTo.cz. Díky němu může kdokoliv zaznačit do mapy přesnou polohu nelegálně uloženého odpadu. Vedení obce tak rychleji získá přehled o černých skládkách na svém území. Lidé mohou zase kontrolovat, jak si jejich radnice vede v boji proti odpadkům.

„V brněnské městské části Černovice mám na starosti asi sedm set hektarů, takže než bych to obešla, to by bych nad tím strávila dva měsíce. Takhle mi občané napíšou a já jen zadám úklid skládky,“ pochvaluje si nový systém referentka životního prostředí Marcela Juráková. Odlehlé městské části si řada lidí vybírá k tomu, aby sem autem přivezla svůj odpad.

Například Černovice utratí za úklid černých skládek asi tři sta tisíc korun ročně, za měsíc se tu objeví i patnáct nových černých skládek. „Chystáme i fotopasti. Zatím se snažíme průběžně uklízet, aby se skládka nezvětšovala. Museli jsme zaměstnat jednoho pracovníka na plný úvazek, který dnes a denně uklízí městskou část,“ popisuje náročnost úklidu Juráková. Jedna z nedávných skládek přitom leží jen čtyři sta metrů od sběrného dvora, kde by většinu odpadu zdarma od majitele převzali.

O skládkách v Černovicích hovoří Marcela Juráková (zdroj: ČT24)

Nevzhledné skládky hyzdí přírodu i vzhled obce. „Když chodím se psem, tak to není vůbec pěkný pohled a může to být i nebezpečné,“ myslí si Narmin Friáková. I ona se připojila k projektu ZmapujTo.cz a hned nahlásila první skládku.

Na mapě přibývají desítky černých skládek denně

Avízo o nové skládce dostane vedení obce téměř okamžitě. Člověk, který si odpadků všiml, může na internet umístit informace o poloze, velikosti i složení skládky. Vše může doplnit i o snímek z místa. Radnice má poté možnost označit, zda již nahlášenou skládku řeší, nebo ji zcela zlikvidovala. Aktuálně je po celé republice evidováno více než 1250 černých skládek a přeplněných kontejnerů. „Projekt vznikl už loni v létě, ale s obcemi spolupracujeme až letos. Jen za poslední měsíc díky tomu zmizelo zhruba sto skládek,“ komentuje vliv portálu jeden z jeho zakladatelů Radek Janoušek. Zájem o něj narostl hlavně s příchodem jara: „Dokud byl sníh, tak skládky nebyly vidět. Nyní jich denně přibývají desítky,“ dodává Janoušek.

ZmapujTo.cz nabízí možnost vkládat tipy na skládky nejen přes chytré mobilní telefony, ale také prostřednictvím webového formuláře. Interaktivní mapa je navíc napojena i na mapu katastrální, takže si lidé mohou dohledat, kdo je vlastníkem parcely, na níž se skládka nachází. Od ledna funguje projekt ZmapujTo.cz pod záštitou Ministerstva životního prostředí ČR.

TrashOut.me

Stránka TrashOut.me funguje na podobném principu, ale celosvětově. Enviromentální iniciativa má své zástupce v Austrálii, Německu, Itálii i v České republice. „Snažíme se změnit přístup lidí, aby neznečišťovali naši planetu nelegálními skládkami,“ píše se na webu evidujícím černé skládky téměř na všech kontinentech.

Další podobné projekty, které mají pomoci zlepšovat veřejný prostor, jsou například webové stránky Vymoly.cz, jež pomáhají především motoristům. Brněnské komunikace v minulosti spustily podobný projekt, který monitoruje silniční výtluky a další omezení pouze na území Brna. Jmenuje se Brňáci pro Brno a informace o dopravních problémech v moravské metropoli předává jednotlivým městským částem, policistům a pracovníkům Brněnských komunikací. Ti jej ocenili především po zimě, když vyjeli opravovat nahlážené výtluky.

Méně známým projektem je Dejtip.eu, který shromažďuje jakékoliv podněty ke zkrášlení obce. Ať už jde o rozbitý semafor, díru v cyklostezce nebo neposečenou veřejnou zeleň.

Vydáno pod