Brněnský majáles poprvé skončí až nad ránem

Brno – Průvod stovek studentů s alegorickými vozy zahájil letošní ročník Brněnského majálesu. Akce se letos přesunula na výstaviště, kde se oslavy jara a studentstva konají  poprvé. Pořadatelé si přesun chválí, dokonce mohou poprvé protáhnout program až do ranních hodin. Vstupenky na akci jsou dopředu beznadějně vyprodané. Jubilejní desátý ročník bude mít podle pořadatelů historicky největší návštěvnost.

S úderem jedenácté hodiny začaly studentské oslavy. Na náměstí Svobody v Brně se shromáždily stovky studentů v kostýmech a alegorické vozy. V průvodu nechyběli ani kandidáti na krále majálesu se svými družinami. V pravé poledne studenti zamířili z centra přes Mendlovo náměstí na brněnské Výstaviště. Ani občasné přeháňky milovníky hudby neodradily.

Kdo se stane králem Brněnského majálesu?

Do souboje o titul krále majálesu vyrazili tři vysokoškoláci a jeden středoškolák. V internetovém hlasování sice těsně, ale vede J. L. Studoch z Mendelovy univerzity. Slibuje, že výuka ve středu a ve čtvrtek bude začínat nejdříve v deset hodin. K čemu se zavázali jeho soupeři? Podívejte se na profily jednotlivých kandidátů.

NO COMMENT: Zahájení majálesu na náměstí Svobody (zdroj: ČT24)

Přípravy na vůbec největší studentskou akci v Brně začaly už před několika dny, kdy se organizátoři pustili do stavby pódií. Dnes ještě dokončovali poslední práce. „Na přípravě sedmi pódií a celého areálu pracuje zhruba 1 500 lidí, včetně těch, kteří se večer postaví k pípám. Musíme si uvědomit, že je to akce pro zhruba dvacet tisíc lidí, takže přípravy jsou opravdu velké,“ popsal pořadatel Štěpán Neubauer.

Na čtyřech velkých pódiích se v průběhu večera vystřídají Chinaski, Tomáš Klus, Mandrage, Toxique nebo Monkey Business. Celkem vystoupí šedesát kapel. Role moderátorů se na jednotlivých pódiích ujmou Jan Kraus a Jakub Kohák.

Podrobný program a časový harmonogram vystoupení najdete zde.

Situační mapka areálu
Zdroj: www.brno.majales.cz/Brněnský majáles

Vlastní prostor v pavilonech G1, G2 a F dostaly i tři brněnské univerzity – Vysoké učení technické, Masarykova univerzita a Mendelova univerzita. Vedle zavedených kapel se tam představí studentské spolky, připravený je i další doprovodný program. Masarykova univerzita se pochlubí svými mažoretkami, břišními tanečnicemi nebo cimbálkou, VUT zase láká na tanečnice pole dance.

Mimo to pavilony nabídnou velké množství relaxačních zón, tisíce míst na sezení. Do pavilonu Z se soustředí stánky s jídlem. Noční program majálesu se přesune do pavilonů G1, G2 a F, kde potrvá až do ranních hodin.

Přesun na Výstaviště si pořadatelé chválí

Plocha, kterou majáles letos zabírá, je dvakrát větší než v areálu Hněvkovského v Komárově. Za velkou výhodu organizátoři považují to, že je tam pevný asfaltový povrch. Návštěvníci se tak nemusí obávat, že se bude opakovat situace z loňska, kdy při koncertech doslova tancovali v prachu. „Ztratilo to ale kouzlo louky, toho, že si člověk sedne do trávy. Proto jsme se sem snažili dostali co nejvíce míst na sezení a ve spolupráci s Mendelovou univerzitou také co nejvíce zeleně,“ popsal nevýhody Neubauer.

NO COMMENT: Dokončování příprav na Brněnský majáles (zdroj: ČT24)

O vratných plastových kelímcích s logem majálesu se mluví jako o největší inovaci letošního ročníku. „Tímto konceptem zcela vyřešíme problém nepořádku a desetitisíců kelímků válejících se po zemi. Návštěvníci se už nebudou brodit horami odpadků,“ popsal hlavní výhody Neubauerem. Množství festivalového odpadu se sníží zhruba o osmdesát procent.

Kelímky se vydávají pouze na pivo, záloha na něj je čtyřicet korun. Při koupi nového nápoje vymění návštěvník použitý kelímek za čistý. Kdo si ho nebude chtít nechat na památku, může ho při odchodu vrátit ve výkupu kelímků. „Předpokládáme ale, že až devadesát procent lidí si ho odnese domů jako suvenýr,“ potvrdil Neubauer.

Vratné kelímky se objeví i na Brněnském majálesu
Zdroj: www.brno.majales.cz/Brněnský majáles

Cena vstupného se letos mírně zvýšila. „Zdražovali jsme zhruba o sedm procent, protože postavení areálu je o tolik dražší. Ze zkušenosti z minulých ročníků víme, že náklady jdou do milionů a výnos je zhruba stejný,“ řekl Neubauer.

Desátý ročník festivalu pojali organizátoři ve velkém stylu. „Podle prodaných předprodejů, které máme, víme, že tady bude více návštěvníků než na majálesu v Praze,“ uvedl Neubauer. Díky tomu, že v pavilonech je možné hrát až do rána, to bude patrně i vůbec nejdéle trvající studentská akce. „V plánu máme živé hudební produkce do tří do rána, ale moc nevěříme, že to skončí už ve tři. Můžeme tady být třeba až do pěti,“ uzavřel Neubauer.

V noci vyjedou stovky posilových autobusů

Pořadatelé se s brněnským dopravním podnikem a společností KORDIS JMK dohodli na posílení dopravních spojů nejen v rámci Brna, ale také do okolních spádových oblastí. Dopravní podnik bude situaci od poledne průběžně sledovat a linky podle potřeby posilovat. Mimořádně vyjede posilová tramvajová linka P1 – projíždět bude trasou Zvonařka – Hlavní nádraží – Výstaviště (Pisárky) a zpět.

Veškeré informace k dopravě najdete na webu Brněnského majálesu.

Linky trasy 5 budou od 19 hodin prodlouženy z Mendlova náměstí přes zastávku Výstaviště – hlavní vstup až do Pisárek. Provoz tramvajových linek bude mimořádně prodloužen do druhé hodiny ráno. Prodloužení provozu se dotkne také trolejbusových linek 25 a 26, které budou jezdit přibližně do půl druhé ráno. Další mimořádné noční trolejbusové linky budou vypravovány také z Mendlova náměstí – konkrétně linky 37 a 84.

„Vřele všem návštěvníkům doporučujeme nejezdit na Majáles autem - vzniká klasický problém s parkovacími místy,“ upozorňují organizátoři na svém webu.

Posílené budou také spoje do obcí a měst v nejbližším okolí Brna. Po půlnoci vlaky nebo autobusy vyjedou mimořádně například na trase do Boskovic, Hustopečí, Popůvek, Kuřimi nebo Vyškova.

Mimořádné autobusové linky

Linka S2 (S21) - Brno hl. nádraží (odjezd 0:33) - Bílovice - Adamov -Blansko - Skalice - Boskovice

Linka S3 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:36) - Česká - Kuřim - Čebín - Hradčany - Tišnov

Linka S3 (S51) - Brno hl. nádraží (odjezd 0:35) - Modřice - Rajhrad - Hrušovany u Brna - Vranovice - Šakvice - Hustopeče

Linka S4 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:39) - Střelice - Tetčice - Rosice - Zastávka - Rapotice

Linka S41 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:39) - Střelice – Radostice – Mor. Bránice – Ivančice

Linka S6 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:35) - Šlapanice – Blažovice – Křenovice – Slavkov – Bučovice – Nesovice

Linka 89 - Brno hl. nádraží (odjezd 1:30) - Rozdrojovice – Jinačovice

Linka 91 - Brno hl. nádraží (odjezd 1:00, 3:00) - Česká – Kuřim

Linka 91 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:00, 2:00) - Česká – Lelekovice

LInka 91/403 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:00, 3:00) - Osová na mostě (přestup na linku 403) - Ostopovice – Troubsko – Popůvky

Linka 91/403 - Brno hl. nádraží (odjezd 0:00, 1:00, 3:00) - Osová na mostě (přestup na linku 403) - Ostopovice

Linka 93 - Brno hl. nádraží (odjezd 23:00, 1:30) - Vranov

Linka 94 - Brno hl. nádraží (odjezd 23:00, 0:00, 1:00) - Modřice

Linka 94 - Brno hl. nádraží (odjezd 2:00) - Bílovice nad Svitavou

Linka 95 - Brno hl. nádraží (odjezd 23:30, 1:30) - Sokolnice - Újezd u Brna

Linka 96 - Brno hl. nádraží (odjezd 23:30, 0:00, 1:00) - Šlapanice

Linka 96/501 - Brno hl. nádraží (odjezd 23:30, 2:00) - Ořechovská - Moravany - Nebovidy

Linka 602 - Brno Zvonařka (odjezd 22:51) - Velešovice – Rousínov (aut.st.) a dále jako 730 do Vyškova (aut.nádr.)

Linka 702 - Brno Úzká (odjezd 0:05) - Tvarožná – Sivice – Pozořice – Kovalovice – Viničné Šumice

(zdroj: Brněnský majáles)

Protiváhou oslav komerčních jsou studentské ve Znojmě

V mnohem skromnějším duchu se nese Znojemský majáles. Akce je už od svého vzniku plně v rukou studentů, kteří se do příprav zapojují několik měsíců dopředu. Na festivalu vystoupí kapely ze Znojma a okolí, hlavními hvězdami  jsou kapely UDG, Rybičky 48 a Wohnout. Volit se budou král i královna Znojemského majálesu, v rámci doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit na módní, barmanskou a světelnou show.

Vydáno pod