Začala stavba pavilonu chirurgických oborů za půl miliardy

Frýdek-Místek – Po mnoha letech příprav začala v nemocnici ve Frýdku-Místku výstavba nového pavilonu chirurgických oborů. Pětipodlažní objekt s heliportem má být hotov v roce 2015. Většinu nákladů na stavbu a vybavení zdravotnickou technikou, které dosahují 526 milionů korun, pokryje evropská dotace.

Nový pavilon nahradí původní objekt, který musel být v roce 2010 kvůli havarijnímu stavu zbourán. Do nové budovy se 107 lůžky se přestěhují tři oddělení, která dosud fungují v provizorních podmínkách. Oddělení chirurgicko-traumatologické, ortopedické a urologické se přestěhují do nového a budou také vybavena nejmodernější zdravotnickou technikou.

„Zahájení výstavby nového pavilonu ve frýdecko-místecké nemocnici koresponduje s dlouhodobými prioritami vedení kraje ve zdravotnictví. Budování odborných center a zajištění jejich špičkového vybavení musí být součástí kvalitní a dostupné veřejné zdravotní péče,“ prohlásil hejtman Miroslav Novák.

Starou budovu, ve které sídlily chirurgické obory a operační sály, museli kvůli jejímu špatnému technickému stavu pacienti i zdravotníci narychlo vyklidit v roce 2007. Statik dospěl k závěru, že pavilon se může kdykoliv zřítit. Pacienty stěhovaly sanitky záchranné služby do jiných budov v areálu i do jiných nemocnic. Nejdříve vedení nemocnice uvažovalo o rekonstrukci budovy, odborníci ale nakonec doporučili demolici a stavbu nového pavilonu.

Letos jde o nejvýznamnější zahájenou investiční akci v krajských nemocnicích. V dubnu začala i další z velkých plánovaných staveb, a to výstavba nového pavilonu interních oborů ve Slezské nemocnici v Opavě. Pavilon bude dobudován za necelé tři roky a jeho výstavba bude stát 205 milionů korun, na dalších 80 milionů korun přijde interiérové vybavení a přístrojová technika.

Moravskoslezský kraj ještě letos počítá například s rekonstrukcí gynekologicko-porodního oddělení v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj nebo rekonstrukcí ARO v nemocnici v Třinci.