Město chce zachránit Baník odkupem stadionu. Klub dostane šanci získat licenci

Ostrava - Město Ostrava chce při záchraně fotbalového Baníku upřednostnit levnější variantu odkupu stadionu Bazaly. Ten by měl zadluženému klubu vynést zhruba sto milionů korun a umožnit získání ligové licence i pro příští sezonu. „Zastupitelé by o pomoci Baníku měli znovu jednat na mimořádném zasedání 20. května,“ řekl dnes primátor Petr Kajnar.

O den později Baníku vyprší lhůta pro odvolání pro udělení licence, kterou ostravský klub jako jediný z účastníků první ligy zatím nedostal. Důvodem jsou především dluhy, které podle odhadů výrazně převyšují hranici 100 milionů korun. Ani pomoc města tak klub dluhů nezbaví, bez ní by ale nejspíš skončil v insolvenci, což by se prakticky rovnalo zániku ligového fotbalu v Ostravě.

Město už dlouho hledá cestu, jak Baník zachránit, ale zatím se jeho představitelé na ničem neshodli. Ještě koncem dubna se hovořilo o možnosti, že město odkoupí 100 procent akcií společnosti Bazaly za 119,7 milionu korun, což by pro klub bylo výhodnější. Odhad ceny nemovitostí je jen 111,5 milionu, a to ještě asi 15 milionů ukrojí daně a transakční náklady.

Vedení města si navíc nechalo zpracovat nový znalecký posudek, takže výsledná částka může být ještě nižší. Město si také vymínilo, že provozní náklady stadionu ve výši asi 25 milionů korun ročně ponese nadále Baník.

Nákup akcií doporučovala poradenská firma PricewaterhousCoopers, která pro město zpracovávala ekonomickou analýzu a ocenění společnosti Bazaly. Primátor Kajnar dnes také zdůraznil, že město už se zabývá pouze variantou odkupu nemovitostí. „Pro město by to znamenalo majetek, který je dneska územním plánem určený jako sportoviště,“ řekl Kajnar.

Vstup Tomáše Vzorka o situaci Baníku Ostrava (zdroj: ČT24)
Baník zatím nemá licenci pro další ligový ročník (zdroj: ČT24)