Muži hrozí za vraždu švagra až dvacetileté vězení

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes začal projednávat případ devětapadesátiletého Josefa Saňáka, který podle obžaloby loni v říjnu zastřelil nelegálně drženou zbraní svého třiapadesátiletého švagra. Celý incident se odehrál v obci Štítná nad Vláří - Popov. Saňák u soudu řekl, že chtěl příbuzného pouze postrašit a smrtelná rána vyšla z perkusního revolveru nešťastnou náhodou. Pokud soud jeho výpovědi neuvěří, hrozí mu za vraždu a nedovolené ozbrojování až dvacet let vězení.

Podle státního zástupce Lea Foltýna švagr Saňáka na dvoře domu hrubě urážel, vyhrožoval mu zabitím a poté proti němu vykročil s nožem v ruce. Saňák utekl do svého pokoje a vrátil se s revolverem. „Po předchozím uvážení v úmyslu svého švagra usmrtit se vrátil zpět na dvůr ke skleníku, kde poškozený připravoval krmení pro drůbež, a z bezprostřední blízkosti, kdy hlaveň revolveru byla od hlavy vzdálena jen několik milimetrů, vystřelil,“ uvedl Foltýn.

Saňák tvrzení státního zástupce odmítl. „Popravit bych ho nikdy nedokázal. Přetahovali jsme se, když to naráz vystřelilo. Nechtěl jsem ho zabít, jít do kriminálu a ztratit rodinu, kterou mám strašně rád,“ líčil Saňák. Podle znalce neměl žádný z mužů na rukou hematomy, které by svědčily o potyčce. Znalec také potvrdil, že zbraň byla v době střelby přiložena ke spánku nebo byla v bezprostřední blízkosti hlavy, což není při potyčce, jak ji popsal obžalovaný, pravděpodobné.

Vraždou vyvrcholily mnohaleté rodinné spory. Saňák nechal sestru s dcerou a manželem bydlet ve svém domě, kde sám nebydlel a pouze tam občas docházel kvůli opravám, nebo aby donesl jídlo či oblečení. Saňák i jeho příbuzní líčili, jak švagr údajně svou ženu i obžalovaného napadal, nechodil do práce a pil ve velkém alkohol. Policii prý nevolali, protože se ho báli.

Matka zavražděného muže zase tvrdila, že Saňák naopak vyháněl jejího syna s rodinou z domu, který chtěl prodat. Údajně jim také vyhrožoval, že je zabije. Hlavní líčení bude pokračovat výslechem dalších svědků v červnu, kdy bude zřejmě vyhlášen i rozsudek. Loni policie ve Zlínském kraji vyšetřovala za celý rok sedm vražd a devět pokusů o ně. Všechny se podařilo objasnit.

Vydáno pod