Ochranáři v Dunajovických kopcích vsadili na ovce a kozy

Dolní Dunajovice – V uplynulých dnech se do chráněné přírody poblíž Dolních Dunajovic na Mikulovsku vrátilo stádo ovcí a koz. V národní přírodní památce Dunajovické kopce budou asi dva měsíce spásat trávu a pak je pastevci přestěhují na další místa v okolí Pálavy. Právě ovce a kozy jsou totiž nejšetrnějším způsobem, jak udržovat zdejší chráněnou přírodu.

Čtyřicetihlavé stádo přivezli k pastvě pohodlně na traktorové vlečce. Letos se tyto ovce a kozy podívaly do volné přírody poprvé. Přes zimu jim byla domovem farma v Novém Přerově na Znojemsku. „Cestování jim nevadí, naopak těší se na to. Do ovčího autobusu nastupují téměř samy, protože ví, že jedou na lepší. Těch lokalit za sezónu obhospodaříme možná desítky,“ řekl majitel stáda Petr Kosmák. Do tříhektarové ohrady přivezl jak ovce, tak kozy. Společně totiž, podle Kosmáka, udělají přírodě tu největší službu: „Kozy budou ožírat převážně křoví, ovce se naopak drží při zemi a spásají trávu.“

Majitel stáda Petr Kosmák (zdroj: ČT24)

Pastevectví už několik let podporují ochránci přírody. Podle Jana Juřici z Agentury na ochranu přírody a krajiny je to nejlepší způsob, jak uchovat přirozený charakter krajiny: „Pastva je jedním z hlavních způsobů, jak zachránit některé botanické druhy, jako je například koniklec velkokvětý nebo sasanka lesní.“ V Dunajovických kopcích se díky tomu daří katránu tatarskému. Rostlině, která je zařazená mezi kriticky ohrožené druhy.

Na ovce sázejí i v nedaleké Klentnici. Radnice má schválený plán na obnovu desítky let zanedbávaných obecních sadů. V rámci projektu za více než pět milionů obec vysadí nové stromky, vykácí plevelné keře a celou třináctihektarovou plochu promění v odpočinkovou zónu. „Pak to budeme muset samozřejmě i udržovat. Máme na to techniku a ochranáři slíbili, že nám pomohou sehnat i stádo, které bude spásat trávu,“ prozradil starosta Klentnice Roman Kopřivňanský (ČSSD). Obnova klentnických sadů by měla začít už letos na podzim, stádo ovcí by tam mělo být od jara příštího roku.