Šetření inspekce nepotvrdilo šikanu v ostravské vazební věznici

Ostrava – Inspektoři Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřovali oznámení na ředitele ostravské vazební věznice Romana Záhorského, že šikanuje podřízené. To se zatím nepotvrdilo. „Prověřování inspekce nepotvrdilo spáchání trestného činu,“ informoval dnes státní zástupce Alois Dlouhý. Žalobce nicméně požádal o provedení kontroly ve Vazební věznici Ostrava, která by měla ověřit, zda tam nedochází k porušování vnitřních předpisů.

Trestní oznámení na ředitele věznice Záhorského a další členy vedení podal zástupce Unie bezpečnostních složek, což je odborová organizace policie a vězeňské služby. Oznamovatel tvrdil, že speciálně odboráři jsou ve věznici šikanováni.

Začalo to údajně založením odborů v této věznici. „Odbory začaly požadovat proplácení přesčasů. Místopředseda organizace byl prý za to diskriminován a šikanován, mimo jiné tím, že mu vedení bezdůvodně změnilo směnu,“ vysvětlil Alois Dlouhý. Dodal, že předseda odborů zase čelil kárnému řízení kvůli údajně špatně oblečené uniformě.

Dlouhý uvedl, že ředitel všechna nařčení odmítl. Trvá prý na tom, že postupoval zcela v souladu se zákonem. Záhorský už dříve řekl, že se k případu nebude vyjadřovat, dokud nebude šetření zcela ukončeno. Zjevné rozpory by měla objasnit důkladná kontrola ve věznici.