Bruntál hostil celorepublikovou soutěž učňů

Bruntál  - Tři desítky mladých budoucích opravářů zemědělských strojů se dnes sešly na střední odborné škole v Bruntále. Koná se tam celorepubliková soutěž učňů studujících tento obor. Soutěž prověřovala teoretické i praktické dovednosti učňů.

Třicet dva mladých opravářů zemědělských strojů od rána měřilo své dovednosti se svými vrstevníky. Střední odborná škola v Bruntále se díky loňskému vítězství svého učně stala pořadatelem této prestižní soutěže.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Cílem soutěže je setkání nejlepších učňů oboru Opravář zemědělských strojů.

Na soutěžící čekalo osm disciplín. Prověřily je nejen v teoretických znalostech, ale například ve svařování, zámečnické práci, jak si poradí se soustruhem nebo třeba s prací automechanika.

Technické obory přitom dnes procházejí krizí a školy se často potýkají s nízkým zájmem nových žáků. Obor opravář zemědělských strojů je ale podle zástupců škol výjimkou.

„Poslední dva roky tento zájem vzrostl, protože se snažíme obor zviditelnit,“ uvedla Kateřina Šnajdrová, zástupkyně ředitelky pro odborný výcvik z SOŠ Bruntál.

„Díky kurzům svařování, řidičského oprávnění a jiných, si myslím, že je to velice zajímavý obor,“ upřesnil Zdeněk Vítek, zástupce ředitelky pro odborný výcvik Střední školy řemeslné v Jaroměři.

Každá škola smí do soutěže poslat jen jednoho zástupce. Vítěz předchozího ročníku se ale účastnit nesmí. Stane se pro aktuální ročník jen jeho pořadatelem.