Vozíčkářka vystavuje své fotografie

Babice u Šternberka -Život se s ní nemazlil. Kateřina Coufalová z Babic u Šternberka na svůj osud přesto nezanevřela. Dvacetiletá dívka, která se po úrazu páteře ocitla na invalidním vozíku, teď ve šternberské Expozici času vystavuje svoje fotografie. Výtěžek z výstavy přitom poputuje na bezbariérové úpravy jejího domku.

První fotoaparát dostala v patnácti letech. Od té doby fotí Kateřina Coufalová prakticky denně. Zvěčňuje přírodu, oblohu i lidi.

Mladá umělkyně s sebou nosí fotoaparát pokaždé, když jede ven, aby mohla fotit všechno, co ji zaujme.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Už odmala to mladá žena neměla lehké. Loni v září se navíc ve Švýcarsku zřítila při jízdě na kolečkových bruslích ze čtyřmetrové výšky.

„Zlomila jsem si šestý krční obratel a v tu ránu jsem se stala kvadruplegičkou. Nemůžu chodit, mám omezený pohyb rukou a jsem závislá na pomoci druhých,“ uvedla Kateřina Coufalová.

Podle slov Kateřininy tety fotografka ještě spoustu věcí sama nezvládá, ale všichni doufají, že třeba jednou všechny překvapí a začne chodit.

Nadějná fotografka teď svoje dílo představuje v Expozici času ve Šternberku. Padesátka snímků zachycuje především pacienty rehabilitačního ústavu v Hrabyni, kde se Kateřina řadu měsíců léčila.

„Chtěla jsem zdravým lidem přiblížit život vozíčkáře. Jsme normální lidi jen vlastně sedíme,“ komentovala výstavu Kateřina Coufalová.

Výstava fotek byla součástí velké benefiční akce. V jejím rámci se podařilo vybrat asi osmadvacet tisíc korun. Kateřina teď peníze použije na bezbariérové úpravy svého domku