Author Šela Marathonu se účastnila téměř kompletní česká špička

Lipník nad Bečvou - I když se letošní čtrnáctý ročník tradičního Author Šela Marathonu v okolí Lipníku nad Bečvou a Hranic nejel jako bikové mistrovství České republiky, přijela takřka kompletní česká špička až na loňského vítěze Jaroslava Kulhavého. Na startu byl i první olympijský vítěz na horských kolech Nizozemec Bart Brentjens. Start hlavního závodu na 91 kilometrů v Lipníku nad Bečvou přilákal téměř pět set cyklistů.

Po pátečním dešti byla v sobotu trať mokrá a blátivá, proto byla technicky náročnější a pomalejší. Netradičně se dlouho vepředu držela kvalitní a početná skupinka. K největším favoritům patřili Pavel Boudný a Jiří Novák. Celý závod s nimi ale drželi krok také Matouš Ulman a cyklokrosaři Petr Dlask s Václavem Ježkem.

Reportáž Davida Procházky (zdroj: ČT24)

Po devadesáti jedna kilometrech v sedle a dvou výjezdech na hrad Helfštýn, byl v cílovém stoupání nejsilnější Pavel Boudný, který v posledním kilometru a půl všem čtyřem soupeřům ujel a vyhrál o šest sekund před Jiřím Novákem. Závod tak po letech 2007 a 2009 vyhrál už potřetí. Nizozemec Bart Brentjens, vítěz první olympiády na horských kolech v roce 1996 v Atlantě, dojel ve čtyřiceti pěti letech na skvělém dvacátém třetím místě.