Umění a průmysl: Smalt Art 2013

Ostrava - Fotograf Vladimír Půlpán fotografoval na letošním sympoziu Smalt Art v Ostravě. Unikátní umělecký pobyt vymyslel a poosmé umožnil v objektu Smaltovny jedné z dceřiných společností šéf strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group Jan Světlík, který rád spojuje industriální prostředí s uměním.

V průmyslové hale letos tvořila skupina renomovaných výtvarných umělců z Česka a Slovenska - Tomáš Císařovský, Andrej Dúbravský, Pavel Šmíd, Viktor Frešo, Patri Hábl, Jakub Janovský, Irena Jůzová, Marta Kolářová, Martin Kuriš, Lukáš Miffek, Erika Bornová. Zvláštním hostem byla fotografka a výtvarnice konceptuálních projektů Magdaléna Jetelová, která učí na výtvarné akademii v Mnichově. Tato úspěšná žena je mimo jiné autorkou obrovské dřevěné židle před Muzeem Kampa v Praze.

Zájemci měli možnost vidět čerstvě vypálené obrazy už 1. května přímo v hale Smaltovny. Ostatní si musí počkat na výstavu. Vernisáž bude v hale Gong 17. července, v předvečer zahájení festivalu Colours of Ostrava. „K výstavě připravujeme katalog, pro který ve Smaltovně fotografoval Vladimír Půlpán,“ uvedla kurátorka a organizátorka sympozia Ivana Štenclová.

Skoro všichni autoři pracovali ve Vítkovicích touto technikou poprvé v životě. „Výjimkou byl Martin Kuriš, který byl na sympoziu už loni. Mohl tak předat zkušenosti ostatním,“ uvedla Štanclová. Malíře ale stejně neminulo napětí a často i nemilé překvapení z prvního výpalu. „V peci se totiž mění barvy, tóny, sytost. Umělci byli zklamáni, ale to je normální,“ řekla Štenclová.

Účastníci letošního tvůrčího pobytu ve Vítkovicích byli mimořádně plodní, za týden vytvořili stovky obrazů. Organizátoři jim zaplatili ubytování, barvy a ostatní materiál a nářadí. Jako vždy dostali i „kapesné“ na týden a k dispozici, hlavně pro manipulaci se stokilovými smalty, jim byl personál továrny, která je vždy v době sympozia odstavená.

Vítkovická smaltovna je jedna ze tří na světě, kde je možné velkoplošné plechy vypalovat. Výpal si žádá teplotu vyšší než osm set stupňů Celsia.

Smalt je křemičitá tavenina příbuzná sklu, která vytvoří na kovu celistvý ochranný povlak hladkého a lesklého charakteru. Výhradní předností této technologie je její vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům. I když je smalt křehký, dokáže beze změny barvy i lesku přečkat stovky let. Souhrn těchto vlastností umožňuje vystavit obrazy přímo v exteriéru a dostat je tak ven z galerií rovnou mezi lidi.