Tragédie, která se stala při zorbingu, není soudy uzavřená ani po čtyřech letech

Ostrava - Ani po čtyřech letech soudy neuzavřely tragédii, kdy při adrenalinové atrakci zvané zorbing zemřel na školním výletě učitel a těžce se zranil patnáctiletý žák. Odvolací soud v Ostravě zrušil rozhodnutí soudu nižšího stupně, který dvěma provozovatelům atrakce vyměřil podmínky na dva roky. Případem se tak musí znovu zabývat soud ve Frýdku-Místku.

Jaroslav Šlehofer a Roman Cymorek jsou někdejší učitelé, kteří si přivydělávali provozováním adrenalinových sportů. S takzvaným zorbingem ale podle žalobce zkušenosti neměli. Kvůli tomu zemřel čtyřiceti sedmiletý učitel a patnáctiletý žák skončil na šest týdnů v nemocnici. Tragédii teď bude Šlehofer s Cymorkem znovu po čtyřech letech vysvětlovat u frýdeckomísteckého soudu. Poslal je tam odvolací soud.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Soud musí zjistit, v jaké šíři a do jaké míry měli oprávnění a zkušenosti s provozováním adrenalinových sportů,“ uvedla Lucie Böhmová, mluvčí Krajského soudu Ostrava.

A soud bude opět zajímat i to, jak oba obžalovaní zabezpečili dojezdovou dráhu a síť, která měla zorbovací kouli zastavit. V Košařiskách na Třinecku, kde byli na školním výletě deváťáci z Nového Jičína, se síť z fotbalové branky roztrhla. Učitel svému žákovi zemřel v náruči.

Většina provozovatelů zorbingu používá k zastavení koule protisvah nebo dojezdovou rovinu. V tomto případě dráha koule končila uprostřed prudkého svahu.

Jaroslav Šlehofer a Roman Cymorek už s adrenalinovými sporty skončili. Internetové stránky jejich agentury Lundi Adventures nefungují ode dne, kdy se stala tragédie. Patnáctiletý žák základní školy se po propuštění z nemocnice rychle zotavil.