Memoriál Karla Raise v Lounech

V sobotu 4. května se v Lounech uskutečnil již 24. ročník silničního běhu, 21. ročník závodu vozíčkářů a 4. ročník štafetového běhu (3x5km) Memoriál Karla Raise na 15 km z Počerad do Loun. Závodu se účastnilo přes 250 sportovců nejen z Čech a Evropy.

Tato trať má mezi běžci pověst jednoho z nejrychlejších  závodů na 15 kilometrů v České republice. A letošního roku se potvrdilo neoficiální prvenství. Nikdo z atletů nepamatuje, že by se na našem území běželo na patnáctce rychleji, než letos z Počerad do Loun. Tradičně na memoriál zajíždějí i běžci z Keni, kteří i letos ovládli čelo závodu. V super rekordním čase 42:30 vyhrál Biwot Wycliffe Kipkorir (Benedek-Team, Maďarsko), druhý byl v rovněž rekordním čase 42:50 Metto David Kiprono.

Memoriál Karla Raise v Lounech
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

A rekordů bylo více. První dva běžci z Keni překonali rekord tratě a nový traťový rekord padl i v kategorii mužů do 69 let. Jiří Čivrný starší (AC Slovan Liberec) zaběhl čas 57:47. Velké uznání patří dříve narozeným běžcům, zvláště v kategorii mužů do 79 let a žen nad 55 let. Potlesk si získala také výprava mentálně postižených sportovců z německého Marienbergu.

Součástí běhu byl i Lidový běh s Mizunem (400 účastníků), Nordic walking – kondiční chůzí s hůlkami a pro děti byl připraven bohatý doprovodný program soutěží a her.

Ladislav Bába, Louny