Zlínské jaro je věnováno Havlovi, svobodě a neziskovkám

Zlín - Festival demokracie a občanské společnosti Zlínské jaro je letos věnován Václavu Havlovi. Bývalého prezidenta připomenou diskuse, divadelní hra, snímky agentury ČTK i vystavené Srdce, které vzniklo ze svíček, jež lidé zapálili po jeho smrti. Festival začíná ve dnes a trvá do soboty 11. května. Letos se koná již třetím rokem a kromě osobnosti Václava Havla se zaměří také na problém interpretací svobody a zviditelnění nevládních neziskových organizací.

„Rozhodli jsme se první festivalový den věnovat připomenutí osobnosti Václava Havla jako dík za velkou inspiraci, kterou pro naše životy představuje,“ uvedl pořadatel festivalu Tomáš Pasterný. Festival zahájí výstava stovky fotografií ČTK z let 1988 až 2011, které dokumentují přerod Havla coby dramatika a disidenta do role prezidenta republiky a poté zpět do pozice umělce a občana. 

„Je do něj zamodlena naděje“

Snímky na nádvoří zlínského zámku doplní plastika srdce, které vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. „Tato hmota vstřebala myšlenky, pro které byly svíčky zapáleny. Jsou v něm investovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom,“ uvedli autoři. Dvoumetrová plastika vznikla z 5000 kilogramů svíček, ze kterých se získalo 2300 kilogramů vosku.

Večer bude ve zlínském divadle uvedena Havlova hra Protest v podání Divadla Na tahu. Následovat bude diskuse nazvaná Dramatik našich životů s uměleckým šéfem Divadla Husa na provázku Vladimírem Morávkem, ředitelem Centra experimentálního divadla Petrem Oslzlým a editorkou Knihovny Václava Havla Annou Freimanovou.

Diskuse uvnitř i na ulicích

Tématem letošního ročníku festivalu jsou také interpretace svobody a zviditelnění nevládních neziskových organizací. Ve čtvrtek se uskuteční panelové diskuse. „V městském divadle se bude tentokrát diskutovat o divadle, internetu, občanské angažovanosti a totalitě ve filmu,“ podotkl Pasterný. Pozvání do diskusí přijali například spisovatelka Eda Kriseová, režisér Radim Špaček a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.

V pátek chtějí organizátoři vynést témata diskusí na ulici pomocí prezentací organizací, happeningů a koncertů. Závěr Zlínského jara bude patřit pracovní sobotě, tedy aktivitám na podporu a zviditelnění dobrovolnictví a aktivního občanství. Dopoledne proběhne úklid města a po obědě čeká na účastníky prací společný výlet.

Celý program hledejte na webu festivalu.

Vydáno pod