Neuvěřitelné, zní z Ostravy po volejbalovém triumfu

Ostrava – Asi málokdo by čekal, že tým ostravských volejbalistů, jehož existence byla ještě před začátkem sezony nejistá, vyhraje extraligu a vystřídá tak favorizované České Budějovice. Sen se však stal skutečností a před ostravským klubem byl nucen smeknout i šéf Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník. Ani on nevěřil, že by se tým, za který nastupuje shodou okolností i jeho syn, mohl dostat na trůn nejvyšší soutěže.

VK Ostrava po ekonomických problémech před začátkem sezony a po odchodu několika opor skončil po základní části, kdy se sehrával a získával zkušenosti, pátý. V play-off pak ale předváděl skvělé výkony. Ve čtvrtfinále vyřadil v šesti zápasech Zlín, v semifinále opět v šesti zápasech vítěze základní části Liberec a nakonec šokoval finálovým skalpem favorita České Budějovice – pro změnu v šesti zápasech.

„Před rokem jsme nevěděli, jak tu sezonu odehrajeme, s kým a za kolik peněz. Naštěstí s podporou sponzora, města a kraje jsme ji mohli odehrát,“ řekl manažer klubu Tomáš Zedník. Snížený rozpočet se sice nakonec podařilo naplnit, hráči ale museli jít s platy dolů a neúplný tým se poté doplňoval v konkurzu. „Byli to hráči vytipovaní, ale hledali jsme v celém Moravskoslezském kraji. Kdo měl chuť, přišel a v přípravě se zúčastnil toho, abychom si mohli ze 24 hráčů vybrat přibližně 13,“ dodal Zedník.

Ostravští volejbalisté s titulem
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Trenér Zdeněk Šmejkal situaci respektoval. „Věděl jsem, do čeho jdeme. Ukázalo se, že i takový ozdravný řez může být ku prospěchu družstva a nakonec jsem rád, že to takhle dopadlo.“ Kouč se také rozhodl pro větší tréninkovou zátěž. „Nebylo by v pořádku, kdyby kvůli tomu hráči nereptali, ale věděli, že z mé strany nebude cesta zpátky a v momentě, kdy jsme se s tím všichni smířili, už to bylo bez problémů,“ uvedl v pořadu Téma pro hosty. „Začátek sezony je vždy velice náročný, ale jsme na to zvyklí. Zvládli jsme to v pohodě,“ doplnil Richard Mauler.

Podle Maulera se hráči tuto sezonu hráči rozhodli udělat mnoho věcí jinak. Třeba tréninky s fanoušky. „Postupem času jich přibývalo. To jsem tady ještě nezažil, tolik lidí, kolik chodilo v play-off, tady po čtyřech letech nepamatuju.“ Do všech tří vyřazovacích duelů šla Ostrava podle Šmejkala s tím, že nebude mít možnost rozhodujícího zápasu na svém hřišti. „Náš cíl byl vždycky se pokusit vyhrát na půdě soupeře.“

Úspěch klubu podle kouče spočívá v dobře zmapované situaci. „Věděli jsme, že naše cesta vede, co se týče útočení, nejslabším místem na bloku a v jejich obraně a naše celoroční  taktika byla dát dobrý servis a dobře bránit,“ uvedl Šmejkal.

Po čtyřech finálových duelech s Budějovicemi za stavu 3:1 nechtěl úspěchu ostravských volejbalistů věřit ani prezident volejbalového svazu Haník. „Po posledním utkání nám samozřejmě blahopřál, sám tomu nevěřil, nicméně jak viděl, že jsou kluci semknutí, mají chuť a motivaci, tak na tohle všechno poukázal a nakonec tvrdil, že je rád, že se ten tým dostal až na vrchol,“ řekl Zedník. V týmu přitom hraje Haníku syn na postu nahrávače.

Nad VK Ostrava se teď vznáší otázka účasti v příštím ročníku Ligy mistrů. „Máme necelý týden na to, abychom se rozhodli. Chuť máme, ale musí se sehnat dost peněz. Už jsme o tom mluvili s našimi sponzory, nyní probíhají jednání s městem a krajem, ale v tuhle chvíli nemůžu říct, kam to převáží. Chuť je,“ uvedl Zedník.

Vydáno pod