Pražské komorní divadlo žije! Spatřit ho lze v Olomouci

Olomouc – Když nemůžete vy do divadla, může divadlo v těchto dnech přijet k vám. Platí to ale jen tehdy, pokud bydlíte v rozumné dojezdové vzdálenosti od Olomouce. Od 9. do 20. května se zde koná festival Divadelní Flora, který uvede zajímavá představení z celé republiky. Na jevišti i na plátně – v předpremiéře se budou totiž promítat televizní záznamy klíčových inscenací již neexistujícího Pražského komorního divadla.

Na hlavní festivalové scéně, tedy na jevišti Moravského divadle, se odehraje šest inscenací čtyři tuzemských souborů - pražského Divadla v Dlouhé či Slováckého divadla z Uherského Hradiště. Hned se třemi tituly (Kabaret Kafka, Nenápadný půvab buržoazie a Zlatá šedesátá) přijíždí Divadlo Reduta, zástupce brněnského Národního divadla. „Pokud bych měla najít nějaký společný rys třech vybraných inscenací, bylo by to odhalování stereotypního vnímání dějin a společenských klišé v chování,“ poznamenala k představením dramaturgyně Dora Viceníková.

Ředitel festivalu Petr Nerušil očekává, že tvorba Reduty bude pro diváky neméně tak zajímavá jako loňská retrospektiva Pražského komorního divadla (PKD), souboru, který loni s působením v pražském Divadle Komedie ukončil i svou činnost. „Tvobra brněnské Reduty má potenciál nahradit Komedii v pozici originální, dramaturgicky pevně vyprofilované scény, schopné důstojně reprezentovat české divadelníky i v silné evropské konkurenci,“ domnívá se Nerušil.

K PKD se Divadelné Flora přesto vrací - v předpremiéře promítne záznamy dvanácti inscenací tohoto souboru, dokument Divadlo Komedie 2002-2012 a také snímek Jana Hřebejka Odpad město smrt, inspirovaný stejnojmeným představením PKD. Na jevišti éru PKD v Divadle Komedie připomene poslední „živý“ titul z repertoáru souboru - inscenace Sam režisérky Kamily Polívkové. Hru o zkoumání nesmírné přitažlivosti popularity s Karlem Rodenem v hlavní roli převzalo po Komedii pražské Studio Hrdinů.

V Olomouci můžete na Sama zajít do klubu S-Cube, který má na programu také netradační inscenaci Čechovova Višňového sadu od Husy na provázku a Pestré vrstvy Divadla Petra Bezruče.

Svůj prostor na Divadelní Floře dostane i performativní umění. Festival přivítá českou taneční skupinu VerTeDance, Amadora Artigu a Nikolu Križkovou, varšavský Teatr Tańca Zawirowania, slovenského tanečníka Jara Viňarského nebo Maďara Imreho Vasse. Navíc se příznivci tanečního divadla mohou těšit na dvě světové premiéry. Švédská choreografka Charlotta Öfverholmová představí publiku svůj nejnovější počin Youwilldieandyou2 a nizozemská formace United-C uvede ve spolupráci s olomouckým Divadlem na cucky titul Seasoning. Inspirovaný je Olomoucí, jeho „prázdnými ulicemi i skrytým životem“.

Kdybyste i tak měli uměleckých zážitků pomálu, můžete zajít na worskhop žonglování, fotografické výstavy, literárně-divadelní program pro děti nebo bleší trh Vintage Market. Celý program najdete na stránkách 17. ročníku Divadelní Flory Olomouc.