Zvrat v kauze Hajany: Původní majitelka pozemků nebyla podle ministerstva Češka

Brno/Hajany - Problematický prodej pozemků v Hajanech, které si nárokuje rodina původních majitelů, dostal nový rozměr. Do případu, kvůli němuž zastupitelstvo v čele se starostou Jaroslavem Kokrhánkem (nez.) stanulo před soudem, teď vstoupilo ministerstvo vnitra. To rozhodlo, že původní majitelka hraběnka Deymová nebyla Češka, ale Němka, a proto její rodina na majetek nemá nárok. Právníci Deymových chtějí o majetek dál bojovat. Na svojí nevině trvá i Kokrhánek.

Podle ministerstva vnitra nebyla Marie Deymová československou občankou, ale Němkou. Šance rodiny na navrácení desítek hektarů pozemků v okolí Hajan se tak výrazně zmenšila.

Na rozhodnutí ministerstva, které potvrdilo názor Krajského úřadu Jihomoravského kraje, čekal s napětím i starosta obce Jaroslav Kokrhánek. Kvůli prodeji pozemků, kterých se obec v roce 2009 navzdory nevyřešené restituci zbavila, skončil stejně jako ostatní členové zastupitelstva u soudu. „Kdybych věděl, že na těch pozemcích je vznesena restituce, jako že jsem to nevěděl, tak by k prodeji nedošlo. V obci ale probíhá několik soudních sporů, nevyznají se v tom ani advokáti, které si obec najala,“ řekl pro ČT Kokrhánek.

Loňský verdikt ho poslal kvůli prodeji pozemků do vězení na čtyři roky za to, že poškodil obec. Jenže odvolací soud verdikt zrušil, když rozhodl, že žádná škoda nevznikla. „Dosavadním postupem bylo porušeno právo na obhajobu. Prozatím nebylo pravomocně rozhodnuto o tom, zda Marie Deymová byla či nebyla československou občankou. Nelze tudíž v této věci vydat trestní rozhodnutí,“ vysvětlila mluvčí Miroslava Sedláčková, proč krajský soud zrušil rozsudek toho okresního. Starostu i ostatní zastupitele prozatímně osvobodil s tím, že nejprve se musí rozhodnout o restitučních nárocích a teprve potom soudit zastupitele.

Kokrhánek věří, že ministerské rozhodnutí pomůže i jeho kauze. „Já se domnívám, že jsem stoprocentně nevinný. Všechno jsem vždycky dělal pro dobro obce,“ tvrdil starosta.

Jaroslav Kokrhánek se cítí nevinen
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Mluvčí okresního soudu Michal Hoskovec naopak tvrdí, že okresní soud zasáhnout musel. „Je-li dána blokace nebo probíhá-li restituční spor, žádná osoba není oprávněna s pozemky nakládat. Tím se dopouští trestného činu. A to ať by byl výsledek restituce jakýkoli,“ popsal právní názor soudu pro Brno-venkov Hoskovec s tím, že zásah byl naopak nutný. Právě kvůli situaci, že by restituent získal zpět pozemek, který už ale mezitím koupil někdo jiný.

Definitivně vyhráno ale Kokrhánek nemá. Rodina Deymových chce o dědictví dál bojovat. „Klienti budou žádat přezkum rozhodnutí u soudu,“ potvrdil jejich právník Tomáš Morysek.

Kauza se táhne už od roku 2009

Na celou hajanskou kauzu jako první upozornil pořad Reportéři ČT. Jejím základem jsou pozemky, které starosta a zastupitelé prodali v roce 2009. Ačkoli v územním plánu figurovaly jako stavební parcely, byly pozemky prodány za cenu orné půdy. Ta tehdy činila 25 až 100 korun za metr čtvereční. „V dané lokalitě se pohybuje metr čtvereční stavebního místa kolem nějakých 1 500 korun. Takže pozemky byly podhodnocené,“ načrtl rozpor opoziční zastupitel Drahomír Kolbert. 

Jeho slovům napovídá i další osud pozemků. Noví majitelé jejich část hned po pár měsících přeprodali dál. Na parcelách, které koupili za osm milionů, vydělali milionů dvanáct. Prodej pozemků pod cenou také prošetřuje policie.

Starosta se z vězení vrátil na radnici

Část pozemků navíc nepatřila obci a další byly blokovány restitučními nároky, a tudíž měly být neprodejné. Transakce tak poškodila nejen prodávajícího, ale i kupující. Pokud dojde k naplnění restitučních nároků rodiny Deymů, bude muset obec nové vlastníky půdy odškodnit. A to cenou, kterou noví vlastníci zaplatili. Nikoli tedy obcí utrženými 8 miliony, ale až dvaceti, které za přeprodej získali překupníci.

Původně udělil starostovi Kokrhánkovi v březnu loňského roku okresní soud pro Brno-venkov téměř čtyřletý nepodmíněný trest. Starosta, který se předtím i se svou rodinou vyhýbal soudu, se však odvolal, zaplatil dvoumilionovou kauci a na konci května loňského roku se opět ujal úřadu.