Brno chce ušetřit náklady za internet elektronickou aukcí

Brno - Po elektřině a plynu se Brno rozhodlo ušetřit náklady na internet a telefony prostřednictvím elektronické aukce. Stejným způsobem se podařilo snížit cenu za plyn a elektřinu zhruba o deset milionů korun. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) se k aukci mobilních a datových služeb připojí i 29 městských organizací. Mobilní telefony používá většina ze zhruba 1300 úředníků, objem datových služeb je podle Onderky obrovský. Výše úspory by mohla být kolem 20 procent, řekl dnes novinářům primátor.

Záměr nakoupit mobilní a datové služby prostřednictvím elektronické aukce schválili tento týden radní. „V poslední době jsme uspořádali dvě internetové aukce týkající se plynu a elektřiny a podařilo se dosáhnout zajímavé úspory. Myslím si, že toto je cesta, kterou musíme nastavit vzhledem k nedostatku financí,“ řekl Onderka. Úspora za telefony a internet by se měla podle něj týkat už příštího roku.

Prostřednictvím elektronických aukcí šetří náklady za energie a služby stále více měst v ČR. Některé z nich umožňují i domácnostem a firmám, aby se do aukcí zapojily také a ušetřily. Na Brněnsku mají podobnou možnost lidé ze Židlochovic, uspoří tak zhruba pětinu nákladů. K aukci plynu pro příští rok se na konci dubna připojilo na 200 domácností z 1500.