Faisal Ali: Lékaře ze mne chtěla mít negramotná maminka

Ostrava - Praktický lékař Faisal Ali, který pochází ze Saudské Arábie, studoval na přání své negramotné matky medicínu. Protože v rodné zemi, kde jsou na lékařské fakultě omezené kapacity, se ke studiu nedostal, rozhodl se pro zahraničí. Na studium v západní Evropě muslimská rodina s osmi dětmi neměla, tak zvolila levnější východ, konkrétně Česko.

 „Ze začátku jsem si myslel, že Česko pro mne rozhodně nebude, že se určitě vrátím. Neuměl jsem jazyk, neuměl jsem si ani objednat jídlo, nevěděl jsem, jak poznat, jestli neobsahuje vepřové, které nesmíme. Taky jsem tady poprvé viděl, jak se mladý pár vášnivě líbá v trolejbusu. Byl to šok,“ říká Faisal Ali, který působí jako praktický lékař v Havířově a je také závodním lékařem automobilky Hyundai v Nošovicích.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Po absolutoriu na Univerzitě Palackého v Olomouci se chtěl s diplomem vrátit domů, jak si přála maminka, ale místo lékaře tam nesehnal. „Neměl jsem atestace. Navíc lidé si často pletli Česko s Čečnou nebo s Jugoslávií. Vždy se ptali, jestli se tam neválčí, jak jsem prý mohl dostudovat,“ vzpomíná lékař, který je v Česku už dvacet let.

Ač pochází ze země, kde platí jeden z nejpřísnějších výkladů islámského práva, zvyknul si a přizpůsobil se, i když se nevzdal pravidelných modliteb a dalších povinností muslima. V ostravském předpůlnočním studiu objasnil mimo jiné, proč v jeho vlasti ženy nesmí bez povolení manžela či otce studovat, jezdit autem ani třeba jezdit na kole. „Může se stát, že žena spadne a bude odhalená část jejího těla, to je pro naši kulturu nepřijatelné,“ vysvětlil Faisal Ali.

Vydáno pod