Pátrací tým našel i posledního pohřešovaného vodáka

Strážnice (Hodonínsko) - Po deseti dnech, kdy hasiči, policejní potápěči i dobrovolníci pátrali po trojici zmizelých vodáků, je hledání ukončeno. Dnes ráno totiž pátrací tým našel i posledního pohřešovaného vodáka, kterým byl otec šestileté dívky. Její tělo i tělo druhého dospělého muže, který se 1. května vydal na loďce po řece Moravě ze Strážnice do Rohatce, našli už včera.

Policisté potvrdili první nález těla utonulého dospělého muže na místě, které je dostupné pouze člunem. Tělo bylo nalezeno nedaleko Strážnice, asi pět set metrů od soutoku Moravy a Veličky. Asi o pět set metrů dále objevili i tělo holčičky. První z těl našel pátrací tým v lokalitě, která leží zhruba dva kilometry od místa, kde původně policisté nález očekávali.

„Chtěli bychom ocenit také nasazení občanů, kteří s hodonínskou policií spolupracovali a poskytli několik zásadních informaci,“ řekla policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Pátrání po trojici zmizelých začalo hned ve středu večer, kdy se vodáci nevrátili domů z výletu. Neozvali se rodině a jejich mobilní telefony byly od té doby nedostupné. Ve čtvrtek pátrání přineslo první objevy. Hasiči našli nejen převrácenou loďku, ale také dětskou záchrannou vestu. O pár dnů později ještě prázdný obal od fotoaparátu. Včera policisté potvrdili nález mužského a dětského těla, a to především díky snížení hladiny Moravy v severní části toku. Vodohospodáři odpustili část vody na jezu Vnorovy.

No comment: Pátrací akce po utonulých vodácích (zdroj: ČT24)

Pátrání komplikovalo především deštivé počasí, které zvedlo hladinu řeky Moravy i její průtok. Silné proudy nedovolily potapěčům, aby pátrali u dna řeky. Včera se do akce opět zapojilo pětadvacet lidí a pátrání se zintenzivnilo. Český pátrací tým komunikoval i se svými kolegy v Rakousku, na Slovensku i v Maďarsku.

Na prvomájový výlet se ve středu 1. května vypravil otec, zkušený rybář, se svou šestiletou dcerou. Oba pochází z nedaleké obce Petrov a řeku Moravu velmi dobře znali. Připojil se k nim také rodinný přítel z vedlejších Sudoměřic. Trojice se chystala sjet řeku mezi Rohatcem a Strážnicí. Ačkoliv byla ve středu Morava velmi klidná, a v daném desetikilometrovém úseku je koryto tvořeno meandry, přesto se z výletu nevrátili. Podle místních může být řeka Morava velmi nevypočitatelná. Voda je tu kalná a dno bahnité. Studené proudy navíc nedovolují delší pobyt ve vodě. Lidské tělo v šestnáctistupňové vodě velmi rychle prochladne. V minulosti se už dva lidé z obce Petrov v řece utopili.

Vstup Josefa Kvasničky v UvR (zdroj: ČT24)