Nejvyšší soud řeší dovolání uprchlého Petra Wolfa

Brno - Nejvyšší soud přezkoumává případ odsouzeného exposlance Petra Wolfa, který je na útěku. Současně se zabývá také kauzou poslance Romana Pekárka. Nedávno obdržel jejich dovolání a spisy, soudci se jimi začali zabývat. Bývalý poslanec Wolf se vyhýbá šestiletému trestu za dotační podvod. Současný poslanec Pekárek si odpykává pět let za korupci. „Rozhodnutí zatím nepadlo,“ informoval mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Wolfa uznaly soudy vinným z toho, že podvedl ministerstvo životního prostředí, od něhož dostal dotace na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. Na dva projekty spolu s manželkou v letech 2005 až 2007 čerpal 11 milionů korun. Wolf do vězení nenastoupil, zdržuje se na neznámém místě. Policisté po něm pátrají na základě mezinárodního zatykače platného v celém světě.

Ostravský krajský soud bývalému poslanci zvolenému za ČSSD původně uložil pět let vězení a pokutu milion korun. Vrchní soud v Olomouci trest Wolfovi zpřísnil na šest let vězení a pokutu pět milionů korun. V dovolání k Nejvyššímu soudu Wolf požaduje zrušení verdiktu. Trestný čin prý nespáchal.

Pekárek na rozdíl od Wolfa v únoru nastoupil do vězení. Poslanecký mandát, který získal po odstoupení rebelujících poslanců ODS, si ponechal. Podle rozsudku jako bývalý kolínský místostarosta nabídl podnikateli, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemků za nižší cenu.