Důl Karviná získal za bezpečnost práce cenu Zlatý Permon

Karviná – Důl Karviná získal hornickou cenu za bezpečnost práce Zlatý Permon. V minulém roce se totiž v karvinském dole, který zaměstnává přes pět tisíc lidí, nestal ani jeden závažný pracovní úraz. Cenu uděluje Český báňský úřad subjektům, které podléhají jeho dozoru. Oceněné vybírá spolu s odboráři - Odborovým svazem pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu a Odborovým svazem Stavba České republiky.

Důl Karviná získal hornickou cenu bezpečnosti podruhé. „Firma v posledních pěti letech investovala do bezpečnosti práce přes sedm set milionů korun. Díky tomu se četnost úrazů snížila za posledních sedm let více než o polovinu,“ uvedl mluvčí společnosti OKD Vladislav Sobol. Dodal, že za minulý rok eviduje Důl Karviná 241 úrazů. Před šesti lety jich bylo 609.

Vedení šachty například kompletně obměnilo ochranné oděvy a pomůcky horníků, a to od osobních lamp přes boty s ocelovou špičkou až po indikační a detekční přístroje. „Společnost také klade důraz na prevenci, školení, motivuje zaměstnance k dodržování zásad bezpečnosti práce také formou soutěží,“ doplnil Sobol.

K oceněným patří také Vrašanská uhelná, bývalá Mostecká uhelná, která spadá do kategorie firem, které těží povrchovým způsobem.

I když se bezpečnost práce v dolech stále zvyšuje, každý rok tam umírají lidé. Za posledních pět let přišlo v Česku o život skoro dvacet horníků, jen v OKD loni i předloni zahynulo pět lidí. K nejtragičtějším poválečným důlním neštěstí patří požár v havířovském Dole Prezident Gottwald v roce 1961, při kterém zemřelo 108 lidí.