Biskupství pořádá na Den matek u Zlatých Hor pouť pro rodiny

Zlaté Hory - Ostravsko-opavská diecéze oslaví nedělní Den matek poutí rodin na mariánském poutím místě Panny Marie Pomocné - Maria Hilf, které leží v lesích u Zlatých hor. Program začíná o půl jedné křížovou cestou ze Zlatých hor, od rekreačního střediska Bohema, až k poutnímu areálu s kostelem.

„Tam se pak poutníkům nejprve představí Centrum pro rodinu a sociální péči Ostrava, poté bude následovat modlitba růžence s rozjímáním, kterou povede novojičínský jáhen Jaromír Bok,“ přiblížil program pouti mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Hlavním celebrantem slavnostní mši, která začne v tři odpoledne, bude ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Zpívat bude chrámová schola z Nového Jičína. Děkanát Nový Jičín totiž tuto pouť společně s duchovní správou poutního místa organizuje.

Pro ty, kteří nemohou chodit pěšky, bude zajištěna od vlakového i autobusového nádraží ve Zlatých Horách autobusová doprava. Zvláštní autobus pro poutníky pojede také z Jeseníku.

Zlaté Hory
Zdroj: ČT24

Původní kostel k poctě Panny Marie tam byl vybudovaný v roce 1841. Přežil i druhou světovou válku, až komunisté ho během své vlády srovnali se zemí. Díky darům věřících z Česka i ze zahraničí se v roce 1995 podařilo poutní místo obnovit. V současné době se tam opět konají pouti.

Místo má velmi bohatou historii, která sahá až do 17. století. Během třicetileté války údajně našla na kopci zvaném Boží dar bezpečné útočiště těhotná žena zlatohorského řezníka, která tam šťastně porodila. Její vnučka později umístila v lese, kde žena poradila, obraz Panny Marie. Od té doby místo přitahovalo poutníky.