Svěcení pramenů odstartovalo další lázeňskou sezónu v Luhačovicích

Luhačovice - Hlavní lázeňská sezóna na Zlínsku oficiálně začala. V Luhačovicích ji jako každý rok předznamenalo Otevírání pramenů, kterému ale letos počasí příliš nepřálo. Slavnostní krojovaný průvod, který měl postupně obejít všechny místní léčivé prameny, zamířil rovnou k nejznámějšímu z nich - Vincentce. Po společné mši pramenům požehnal luhačovický farář Hubert Wojcik.

Průvod začal u nejmladšího luhačovického pramene sv. Josefa, který je zároveň patronem místní farnosti. Pro deštivé počasí se ale většina zvědavců schovávala pod střechou kostela Svaté Rodiny. Farář symbolicky požehnal léčivým pramenům minerální vodou, kterou si přinesl ve džbánu. Místo tradičních zastávek u každého z léčivých zdrojů, zamířil krojovaný průvod rovnou k hlavnímu zřídlu nejslavnější Vincentky.

Hovoří generální ředitel lázní Eduard Bláha (zdroj: ČT24)

Otevírání pramenů hostilo řadu folklorních souborů, například Lipta Liptál, Olšavu z Uherského Brodu nebo sbor z Provodova. Program k zahájení další lázeňské sezóny začal už v pátek slavnostním koncertem z díla Leoše Janáčka, který v Luhačovicích rád pobýval. Návštěvníci mohli o víkendu na kolonádě potkat jezdce na historických kolech i dámy v dobovém oblečení. V sobotu večer koncertoval v Luhačovicích Pavel Šporcl, který předvedl svůj program slovenské romské hudby.

Luhačovické lázně trápí od loňského podzimu úbytek hostů. Ministerstvo zdravotnictví vydalo nový indikační seznam, který zlínskému léčebnému centru ubral téměř polovinu klientů, jejichž pobyt byl hrazen zdravotními pojišťovnami. „Snažíme se upravovat služby. Narozdíl od řady jiných lázní jsme nemuseli sáhnout k tak extrémnímu propouštění, u nás se jedná o jednotky nebo pár desítek lidí,“ tvrdí generální ředitel luhačovických lázní Eduard Bláha. Novým cílem lázní je nalákat zahraniční klienty a milovníky wellness pobytů.

Vydáno pod