Olomoucký kraj plánuje opravu deseti silnic

Olomouc - Oprava deseti silnic druhé a třetí třídy letos Olomoucký kraj přijde na další milióny. Většinu potřebné částky zaplatí evropské dotace, celkem opravy vyjdou na 367 miliónů korun.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) řekl, že silnice v Olomouckém kraji jsou ve špatném technickém stavu a jejich celková oprava si postupně vyžádá 20 až 25 miliard korun.

Kraj se proto rozhodl přesměrovat dotaci 285 milionů korun, se kterou počítal pro dodatečné zaplacení stavby obchvatu obcí Čechy a Domaželice. „Tato silnice, která je před dokončením, bude plně hrazena z prostředků Evropské investiční banky,“ uvedl Rozbořil.

Úvěrový rámec, který Olomoucký kraj u EIB má, aktuálně sahá ke třem miliardám. Kraj z úvěru EIB čerpal v letech 2008 až 2012 zhruba 2,4 miliardy korun, takže nyní může na nové investiční akce použít ještě 600 milionů korun. Dalších 300 milionů korun by měl získat díky vrácení peněz, které z úvěrového rámce EIB dříve investoval do předfinancování projektů hrazených z fondů EU.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Například oprava silnice třetí třídy ve Hvězdném údolí na Šternbersku bude stát 60 milionů korun a stejnou částku si vyžádá oprava silnice druhé třídy u Dubu nad Moravou na Olomoucku. Připravena je i rekonstrukce silnice v Hněvotíně na Olomoucku (30 milionů korun) či průtahu obcí Drahotuše na Přerovsku (28 milionů korun).

Chystaná oprava deseti silnic bude stát celkem 367 milionů korun, rekonstrukce první silnice by podle Rozbořila mohla být zahájena ještě letos.