Milovníci automobilových veteránů se sjeli do Zábřehu

Zábřeh - Masarykovo náměstí v Zábřehu se mohlo den kochat nablýskanými automobilovými veterány. Kvůli deštivému počasí se ale motoristickým nadšencům představil jen zlomek vozů a motorek, které sem měly původně přijet. Kromě ukázky na náměstí se veteráni vydali také na spanilou jízdu po okolí Zábřehu.

Vyrobili ho v roce 1957 v Americe, měří šest metrů a jezdil po silnicích v Texasu - do České republiky si cadillac přivezl Ludvík Otto před rokem. „Tím, že to má čtyřstupňovou automatickou převodovku, která byla úplně zalepená, tak byl největší oříšek rozpohybovat to, aby to začalo řadit, jezdit, brzdit a podobně,“ řekl Otto. Cadillac má také elektricky ovládaná okna nebo světlocitlivou čočku, která dokázala v noci ztlumit dálková světla, když se v protisměru blížilo jiné auto.  

Nejstarším automobilem zábřežského srazu byl vůz francouzské firmy Chenard-Walcker, který letos slaví 101 let. „Ten automobil mám asi osm let a dovezl jsem ho opravdu v hodně špatném stavu. Byl nepojízdný. Renovoval jsem ho asi rok a půl,“ konstatoval majitel historického automobilu Pavel Beran. 

Veterán
Zdroj: ČT24

Československé automobilky reprezentoval v Zábřehu třeba vojenský speciál Tatry 57. „Tohle speciálně bylo vyrobeno na objednávku pořádkové policie v Táboře v roce 1943, proto tady stojíme v uniformách,“ vysvětlil majitel vozu Zdeněk Hlavatý. 

Tatra vyrobila těchto aut asi šest tisíc. V Čechách se jich dochovalo do deseti kusů - pouze čtyři jsou ale kompletně zrenovované.

Automobiloví veteráni v Zábřehu (zdroj: ČT24)