Aquapark rozdělil Jeseník

Jeseník – Už letos by se měl v Jeseníku začít stavět nový akvapark. Celý plán však může zmařit referendum. Skupina odpůrců se nyní pro něj snaží získat potřebný počet podpisů. Obávají se, že se město zadluží a nebude mít na žádné jiné investice.

Letní koupaliště v Jeseníku – venkovní areál postavili za první republiky původní němečtí obyvatelé. Teď jej čeká pravděpodobně poslední sezóna. Má ho nahradit moderní vodní svět za zhruba 200 milionů korun. Jeho příprava už stála desetinu. A místní příliš jednotní nejsou: „Mně by nevadilo, kdyby tady byl, protože tady vlastně není kam jít. Momentálně asi nám vyhovuje více koupaliště, je pro nás finančně dostupnější. Dělat tady takovou obrovskou věc, je, myslím, zbytečné.“

Poslední finanční analýza naznačila, že aquapark připraví městskou kasu v průměru o 10 milionů korun ročně. A to po dobu 15 let. Odborníci započítali do částky provozní ztrátu, splácení úvěru i rezervu na údržbu. „Spojili jsme se s pár přáteli a přišlo nám zatížení města v následujících 15 letech, kdyby ten projekt prošel, příliš veliké,“ potvrdil zmocněnec přípravného výboru referenda Petr Laštovica. Informační centrum Jesenicka je prvním z míst, kde se archy poprvé objevily. A v oběhu jsou další.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Průměrná návštěvnost – 400 lidí denně, vstupné na hodinu a půl – asi 90 korun. Radnice od začátku připouští, že bude na centrum doplácet. Stejně jako většina měst v Česku. „Finální návštěvnost může dopadnout i lépe, může dopadnout i hůře. Umím si představit, že z dlouhodobého hlediska by se Jeseník dokázal s takovou zátěží potýkat,“ prohlásil místostarosta města Libor Halas (Mladí pro Jeseník). Aby musela jesenická radnice ze zákona vyhlásit referendum, je potřeba necelých 2 000 podpisů. A i jeho platnost má svá pravidla. „Pokud výsledek referenda bude negativní, zastupitelé budou muset toto akceptovat a investiční záměr bude muset být zastaven,“ dodal Libor Halas.

Podpisová akce skončí během května. Vedení města však nevylučuje, že zastupitelé na archy čekat nebudou a vyhlásí referendum sami.