Exponáty slavkovského zámku doplní restaurující studenti

Slavkov - Kromě cenných historických předmětů budou následující měsíc součástí prohlídkových tras na Slavkovském zámku i ti, kteří se starají o jejich lesk. Od poloviny května do poloviny června se totiž koná druhý ročník Slavkovského restaurování. Studenti brněnské vyšší odborné školy restaurátorské tak nejen zadarmo vybrané exponáty opraví, ale zároveň návštěvníkům ukaží a vysvětlí, co všechno to obnáší.

„Slavkov jsme vybrali proto, že je atraktivní a má bohaté sbírky. Navíc je v majetku města a tudíž je celá akce administrativně jednodušší,“ popsal nápad na Slavkovské restaurování jeho zakladatel Radek Ryšánek, který zároveň funguje jako pedagogický dozor restaurujících studentů. Sám se svým nápadem inspiroval podobnou akcí, kterou viděl na antických vykopávkách v západotureckém Efesu.

Už loni zrestaurovali studenti jeden historický stolek a podlahové hodiny. „Výsledky byly překvapující a nádherné,“ komentoval spolupráci ředitel slavkovského zámku Aleš Šlihánek. 

Pedagog Radek Ryšánek hovoří o přípravách na restauraci (zdroj: ČT24)

Podle něj se jedná o oboustanně prospěšnou symbiozu. Zámecký depozitář se za minimální náklady dočká rekonstrukce a studenti si zase vyzkouší práci na exponátech, k jakým by se ve škole jen tak nedostali. „Kromě toho, že budou pracovat na předmětech rodiny Kauniců, které mají za sebou příběh, je pro studenty prospěšné i to, že se naučí práci obhájit před veřejností,“ dodává Ryšánek v narážce na to, že jako dílna bude jeho svěřencům sloužit i veřejná část prohlídkové trasy.

Kromě dřeva letos restaurují i keramiku

Letos na studenty kromě dřevěných předmětů čeká i malovaná keramika. Právě tou se zabývá i studentka oboru restaurování a konzervování keramiky Eliška Srbová. Spolu se svými kolegy a kolegyněmi bude mít na strarosti čtyři malované džbánky z osmnáctého až devatenáctého století. „Provedeme takzvanou iluzivní retuš, jejímž cílem je taková podoba a barva, která bude co nejvíc podobná originálu a nebude tudíž na první pohled nápadná,“ vysvětluje studentka.

Jednoduché to ale mít nebudou. Paradoxně proto, že už někdo před nimi se o opravu pokusil. „Neprovedlo se to moc odborně, navíc kvůli chybějící dokumentaci ani nevíme, kdo to dělal,“ vyjmenovává komplikace Srbová.

Takzvané Slavkovské restaurování potrvá do poloviny června. V druhé fázi se studenti na zámek vrátí v září.

Vydáno pod