Pomalované filmové klapky se vrací do Zlína spolu s retrospektivní výstavou

Zlín – Do Zlína se po roce vrátily filmové klapky s malbami od známých českých malířů i dalších osobností. Minisalon se v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko ve Zlíně otevře návštěvníkům v pondělí v 17 hodin. Pak se výstava přesune do zlínského Kongresového centra. Výstava klapek tradičně předznamenává 53. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež.

Černou desku s černobílým klapátkem rozesílají organizátoři zlínského festivalu osloveným tvůrcům vždy na podzim. Do akce, která provází festival už od roku 1998, se zapojili například zpěvák Ladislav Kerndl, autor komiksu Čtyřlístek Jaroslav Němeček nebo Kateřina Miler, dcera autora postavičky Krtečka Zdeňka Milera, která v otcově tvorbě pokračuje.

„Jsou zde výtvarníci, kterých si nesmírně vážíme a od kterých možná už příští rok klapky nebudeme mít - například od Miloše Nesvadby nebo Olbrama Zoubka. Letos jsme ale oslovili i mladé a nové tváře, absolventy uměleckých škol. Mezi autory klapek jich letos najdeme celou řadu,“ vysvětlila vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová.

Virtuální expozici filmových klapek najdete na webových stránkách Minisalonu.

Výstavu nových klapek doplňuje retrospektivní část, která návštěvníkům připomene předchozích patnáct ročníků. Ze Zlatého jablka se v neděli 26. května pestrobarevné klapky přesunou do těžiště festivalu, Kongresového centra. Všech 109 klapek bude tradičně hledat nového majitele v akuci, pořádané v pátek 31. května od 14 hodin v Academia Centru Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová o klapkách (zdroj: ČT24)

Vloni se její výtěžek zastavil na čísle 1 381 tisíc korun, částka se rozdělí mezi talentované filmaře na Filmové škole Zlín. Za nejvyšší částku – 119 tisíc korun – se prodala klapka od Maroše Chureho s názvem Jeden král. Dosud se vydražilo 1447 klapek za téměř 19,5 milionu korun. Rekordmanem mezi umělci je malíř a bavič Libor Vojkůvka, jehož klapka se vydražila za 199 tisíc korun. 

Retrospektivní výstavu Minisalonu filmových klapek z let 1998 - 2013 budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si i v létě – konkrétně v Lesním hotelu ve Zlíně.

Zlín Film Festival se letos zaměřuje na dánské snímky

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež se letos koná od 27. května do 1. června. Letos festival představí dánské tvůrce - a to jak v sekci pro děti a mládež, tak i pro dospělé. Diváci se mohou těšit na snímek Zappa z roku 1983, Gumového Tarzana nebo Adamova jablka. Velký prostor festivaloví dramaturgové věnovali dvěma velkým jménům dánské kinematografie - Larsi von Trierovi a Thomovi Vinterbergovi.

Festivalový pas si i letos mohou zájemci koupit za 120 korun. Milovníkům filmů umožní vstup na dvě projekce denně, vstupné na jeden snímek je tak vyjde na desetikorunu místo standardního vstupného 40 korun. Vstupné se platí jen na odpolední projekce, ty dopolední jsou pro všechny zdarma.

Kde si pořídit Filmpas?

  • V pokladnách Golden Apple Cinema (Zlaté jablko, nám. Míru) od 20. května denně
  • V pokladnách Velkého kina (nám. Práce) rovněž od 20. května (kromě víkendů)
  • V potravinách ENAPO na ulici J. A. Bati v továrním areálu od 20. května ve všední dny od 6 do 18 hodin a v sobotu dopoledne. Pokud jste vlastníkem klubové karty Bambule, řekněte si na pokladnách o 20% slevu na vstupenku nebo 30% slevu právě na Filmpas.

(zdroj: 53. ročník Zlín Film Festival 2013)