Když nemůže zemřít tady, odjede do Švýcarska…

Praha – Umírá a odchod se života by chtěl mít ve své vlastní režii. České zákony mu to ale neumožňují. Bývalý vodní záchranář Přemysl Šlusař teď organizuje záchranu sebe sama. Jeho stav se horší, umřít ze své vůle ale v Česku nemůže. Rozhodl se proto, že se vydá nejspíš do Švýcarska, kde mu pomůžou odejít ještě před ochrnutím celého těla. Pokračování březnového příběhu se věnovaly v neděli 12. května reportérky Marta Pilařová a Drahomíra Račáková v pořadu 168 hodin.

Přemysl Šlusař ví, že se už neuzdraví. S diagnózou amyotrofní laterální sklerózy by to musel být zázrak. „Pacient postupně přestává používat horní i dolní končetiny, dále nám onemocnění přechází na dýchací svaly, polykací reflexy, ovšem při plném zachování intelektu, při plném zachování mozku,“ vysvětlil ředitel Městské nemocnice Ostrava Tomáš Nykel.

Reportérky pořadu České televize 168 hodin natáčely s panem Šlusařem už 11. března. Tehdy měl strach z ležení a nicnedělání, teď už polehává čím dál častěji a je zcela odkázaný na pomoc pečovatelek. „Dennodenně vidíte, jak vám ubývají síly. Nejdřív jsem si říkal: Dobrá, nebudeš jezdit na kole, budeš chodit po horách. Dobrá, nebudeš chodit po horách, budeš aspoň trošku plavat. Pak už ani chodit jsem nemohl, nic,“ zoufá si Šlusař.

Stáří v tísni (zdroj: ČT24)

Ještě nedávno zachraňoval životy, dnes se pokouší důstojně ukončit ten svůj

Takhle mluví člověk, který se třicet let potápěl, sjížděl divokou vodu a zachraňoval životy. „Ještě v roce 2010, jestli se nepletu, jsem byl naposledy zachraňovat na divoké vodě na Moravici,“ vzpomíná. Mezi vodními záchranáři strávil pan Šlusař svá nejlepší léta. Teď ho kolegové pravidelně navštěvují, mluví s ním i o tom, že už nechce žít. „Že chce eutanázii, to já plně chápu, protože jako sportovec, kdy jsem rozlítaný a tělo fungovalo tak, jak má. A najednou toho člověka, který je aktivní, přivážete. Vidí, že mu tělo odchází a že nemá úniku, tak plně chápu, že to chce nějak rychle ukončit, aby se netrápil,“ podotkl předseda Vodní záchranné služby Ostrava Pavel Skořepa.

V Česku není eutanázie povolena, proto zamíří nejspíš do Švýcarska

Šlusař má málo času, a tak mailuje na všechny strany. V České republice eutanázii zákony neumožňují, proto píše do zemí, kde je legální. V Holandsku to ale jako cizinec bude mít těžké. „Musíte mít za sebou dlouhou historii se svým praktickým lékařem tady v Holandsku, aby na vás mohl vykonat eutanázii. Mohlo by to být jedině cizinec, který v Holandsku žije dlouho, abychom mu mohli pomoci,“ vysvětlila ředitelka Společnosti pro dobrovolný odchod ze života v Nizozemí Petra de Jong.

Nadějněji to vypadá ve Švýcarsku. Do dvou tamních center přijíždějí za asistovanou sebevraždou i cizinci. Švýcarské zákony totiž nade vše staví svobodu jedince se rozhodnout, jestli chce žít dál. „Stojí to dost peněz, ale myslím si, že bych na to měl,“ dodává Přemysl Šlusař.

IQ junior (zdroj: ČT24)